perjantai 31. toukokuuta 2013

Tusina täyteen





Panda täyttää tänään 12 vuotta. Melkein meinasi rinsessan juhlat unohtua joten päivänsankari nautiskelee tällä hetkellä hieman myöhäistä lahjaansa, sonnin sutia. Namnam. Kaivelin vanhoja kuvia Pandasta, nämä lienee viiden-kuuden vuoden takaa. Panda on nyt ylennetty lauman viralliseksi mummoksi vaikka mummo-status ei noin muuten Pandan imagoon sovi.





Ja yksi tuore kuva Hipin kanssa (tai no, ei niin kauhean tuore kun Hipilläkin on tukka päällä...)

tiistai 28. toukokuuta 2013

Flow fyssarilla


Flowlla oli eilen eka kerta fyssarilla. Käytiin Remediumissa Petra Snellman-Niemenpalon luona. Alkuun hän katsoi Flown liikkeet normaalissa ja hitaassa vauhdissa, sitten liikkeellelähtöjä istumisesta ja maasta jonka jälkeen alkoi hoito. Petra sanoi että Flow keikuttaa vasenta takajalkaa varsinkin hitaassa käynnissä. Ja olen itsekin tuon huomannut lenkkien loppupuolella kun F on väsynyt, sen peppu heiluu lönköttelyvauhdissa. Lihaksistossa ei kuitenkaan ollut eroa puolien välillä, ikäisekseen Flowlla oli erinomaiset lihakset. Tämä voi johtua siitä että Flowlla on lonkissa eroa vasemman ja oikean välillä tai sitten rangassa olleet jumit ovat syynä. 13.6 on viralliset kuvaukset joten silloinhan tämä asia selviää :)

Flow oli ihmeen rauhallinen koko hoidon ajan, muutaman kerran yritti venkoilla selälleen kun kireyksiä hoidettiin. Muuten nukkui kiltisti aloillaan. Onneksi mitään isompaa juntturaa ei löytynyt, rangassa oli pieniä jumeja mutta muuten koira oli hyvässä kunnossa :) Hyvä juttu! Varasin uudet ajat omalle lomaviikolleni ennen juhannusta. Flow katsotaan silloin läpi ja Hippi pääsee hoitoon tuon jalkaepisodin jälkeen. Hippi ja Panda oli seuraneiteinä mukana ja Petra sanoi ettei Hipin liikkeessä tai portaiden nousuissa ainakaan näkynyt mitään ihmeellistä. Puhuttiin tuosta Hipin ontumisesta kun olin niin huolissani siitä että se kesti viikon ja Petra sanoi että revähdyksissä voi koira oireilla oikeasti pitkäänkin. Pääasia on ettei kuvista löytynyt mitään ja että koria on tällä hetkellä oireeton. Mulla itsellään ei vain pää oikein enää kestä tuollaisia selittämättömiä oireiluja.

sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Viilennystä kesähelteille





Hippi sai eilen kesäfrisyyrin. Mä oon pitkään suunnitellut tätä mutta en oo tähän mennessä "raaskinut" ajella Hippiä kun se on kuitenkin niin nätti karvansa kanssa. Toukokuun alussa ajoin mahan kaljuksi ja yritin harjata pohjavillaa irti mutta Hippi oli päättänyt tehdä oikein hienon ja paksun karvan kesäksi joten edellä mainitut yritelmät eivät tuoneet tarpeeksi viilennystä kuumille ilmoille. Mulla on kotona suht viileää mutta silti lämpimän ja hiostavan päivän jälkeen Hippi läähätti iltaisin vaikka ikkunat olivat auki. Pandahan taasen ei kuumasta kärsi, en ole varmaan koskaan nähnyt sen läähättävän sisällä. Kuumuuden lisäksi Hippi on käynyt myös lähes päivittäin uimassa ja tuollainen paksu karva ei ole kaikkein käytännöllisin vedessä viihtyvälle otukselle. Siispä eilen päätin että nyt lähtee tukka. Sehän kasvaa joka tapauksessa takaisin joten ainakin tämä kesä mennään näin.

Tästä näkee miten paksu Hipin turkki oli ja miten pieni koira siellä alla olikaan


Hippi oli hyvin kärsivällinen ajeltava ja urakka oli varsin nopeasti valmis. Toi pää on aina yhtä hankala saada fiksun näköiseksi mutta kyllähän noi karvat tosta nopeasti kasvaa ja noi karvat tasoittuu. Ekan kerran kun käytiin ulkona sai Hippi ihan mielettömän hepulin! Se juoksi innoissaan ympyrää ja haki Pandaa leikkimään! Tänään lenkillä sama meno jatkui eikä Hippi vaikuttanut lainkaan viluiselta vaikka ilma oli viileä ja hyvin tuulinen. Kun näki koiran riemun, melkein harmitti että ajoin vasta nyt tuon karvan! Hippihän on varsin innoissaan uudesta kesäkampauksestaan ja hyvä niin! Sheltin ajelu tuntuu olevan monelle tosi kova pala ja kyllä mä sen allekirjoitan että pitkäkarvaisen koiran kun ottaa niin karvaahan sillä tietysti on ja se hoidetaan asianmukaisella tavalla. Siitä huolimatta mä oon sitä mieltä että jos koira tekee sellaisen karvan että sillä on tukala olla kesällä, on se toki järkevää ajella pois. Puhumattakaan muista terveydellisistä seikoista kuten uimisen aiheuttamat hot spotit yms. Ei tuo karva niin pyhä ole etteikö sitä voisi tarvittaessa vähentää radikaalistikin. Eikä mulla ole pienintäkään aikomusta ajaa esim Pandaa vain ajelemisen ilosta ellei sen karva ja iho mene yhtä huonoksi kuin muutama kesä sitten jolloin silläkin oli naku-look. Ja nyt kun on nähnyt eron ajellun koiran olemuksessa, voipi olla että Hippi viihtyy jatkossakin kevyemmässä karvassa kesäisin. Turhaan mä sitä helteessä läkähdytän vain siksi että sheltillä kuuluu olla hitosti (liikaa) karvaa. Ja sitäpaitsi, musta Hippi on supersöpö nakuna. Ei kaunis mutta söpö :)



Tänään käytiin treenaamassa koiratanssia. Hitsi, mehän ollaan oikeasti treenattu aika paljon viime aikoina ja jopa ihan ajatuksella! Flown tuunattu ohjelma alkaa olemaan valmis ja uudet kohdat tuntuvat toimivan koiran kanssa hyvin. Rekvisiitaksi on jo hankittu "kivi" (iso muovinen kukkaruukku) joten ollaan ihmeen valmiita kaksi viikkoa ennen h-hetkeä. Harvinaista. Flow treenaili muutamia irrallisia osia ja kertaalleen koko ohjelman. Tosi tyytyväinen oon treeneihin, Flow teki varsin hienosti :) Juoksutkaan eivät vaikuta mitenkään Flown tekemiseen, yhtä rehtiä tekemistä.

Hipin ohjelma ei sen sijaan ole vielä ihan valmis, sitä täytyy muokata joka kerta hieman enkä ole edelleenkään satavarmasti päättänyt loppuosaa. Alku on kuitenkin valmis ja Hippi tekee sen hyvin. Mitä nyt vähän vinkuu ja intoilee mutta muuten on tehnyt tarkkaa työtä. Hipin kanssa oon yrittänyt jälleen kerran saada virettä sopivalle tasolle mutta siinähän onkin hommaa. Ohjelmassa olevat esineen kierrot saavat koirankin kierrokset kaakkoon mutta otan ne silti mukaan koska Hippi tykkää niitä tehdä. Jos se haukkuu niissä niin siinähän haukkuu :)

Huomenna on Flown eka fyssarikäynti. Toivottavasti hieman hasardia elämää viettäneellä mustavalkoisella ei ole sen kummempia jumeja.

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Jokaiselle jotain

Hih, väsyneet koirat ovat ilo silmälle, koko porukka maannut lähes tajuttomassa tilassa siitä asti kun kotiin päästiin. Oltiin siis tänään koko päivä liikenteessä, aamulla lähdettiin match showhun kun sellainen tuossa nurkilla oli. Panda oli ainoa joka pääsi kehään mutta Hipille ja Flowllekin löytyi puuhaa. Hippiäinen pääsi pujottelukisaan ja Flow esittämään koiratanssia sekä putkirallattelemaan. Ai niin, pääsihän Hippi kaverin muksun kanssa lapsi&koira-kisaankin, tosin Hippi oli hieman ahneella päällä ja kikkaili komentaen koko kehässä olon ajan. Varmasti hieman traumatisoiva kokemus, lapselle siis ;D.

Panda ei hetkeen ole kehässä ollutkaan, viimeksi joskus syksyllä. Esiintyi silti tuttuun tapaansa. Loppujen lopuksi Panda oli sinisten ykkönen joten jäätiin odottelemaan BIS-kehää. Tällä välin Hippi pääsi käymään pujottelukisassa. Otettiin kaksi vetoa jolla toisella Hippi paransi aikaansa niin paljon että jätettiin siihen. Kaikki koirat olivat samassa "luokassa" mutta Hippipä kiskaisi pohja-ajan isompien koirien nenän edestä. Ohjeisohjelmassa oli myös putkirallattelu mihin Flow pääsi mukaan. Kauheen vaikea muistaa rataa pikaisella tutustumisella kun joka puolella vilisee vain putkia. Flow meni tosi kivasti, eteni 7 ekaa putkea tosi hyvin mutta sitten tuli muutamia kieltoja. Eihän Flow ole koskaan tehnyt noin pitkää rataa ja mun kädessä ollut lelu varmasti aiheutti parit kiellot. Kuitenkin yritystä oli ja vauhti kohdillaan niillä pätkillä jotka osasi. Heh, Flown ekat agilitykisat :)

Ennen BIS-kehää oli Flown tarkoitus esiintyä mutta alkuun ei saatu musiikkia soimaan joten piti käydä mun auto ajamassa siihen kehän viereen. Päätyivät sitten ottamaan ensin BIS-kehän ja Flown vuoro oli sen jälkeen. BIS-kehässä oli 10 koiraa joten Pandalle sieltä lämmintä kättä. Flown kanssa oli tarkoitus kokeilla vanhaa ohjelmaa mutta musiikissa oli mukana noin 40 sekunnin pätkä joka alokasluokan ohjelmasta oli pätkäisty pois. Tähän uuteen pätkään oli pientä hahmotelmaa mitä tehdä joten tätä pääsi nyt hyvin kokeilemaan. Flow teki ihanan täsmällisesti jälleen kerran vaikka ei olla ohjelmaa tehty kokonaisuudessaan niiden Salon kisojen jälkeen. Uudessa kohdassa on vielä vähän mietittävää, ei ihan riittänyt suunnittelemani temput kattamaan koko aikaa joten palkkasin Flowta hetken kesken ohjelman ja jatkettiin siitä tuttuun pätkään. Flow on kyllä tosi rehti tekemisissään, ei kikkaile tai ennakoi ja kuuntelee tosi tarkasti käskyjä. Vaihtelu virkistää tuon yhden virtapiiri-venkoilija-Hippiäisen jälkeen. Lopussa palkittin vielä ohjeiskisojen voittajat, Hippi voitti sen pujottelukisan.

Tuolta ajeltiin suoraan vielä treenaamaan koiratanssia työkaverini kanssa. Ollaan ilmoittauduttu Ouluun kisoihin 8.6 joten vähän tarttis treenata. Hipin kanssa kokeilin edelleen uutta ohjelmaamme tai lähinnä kokeilin pätkiä. Kokonaisuus on vielä ihan hukassa joten tekemistä riittää. Tuon koiran kanssa ei tosin kannattaisi kauheasti treenailla näitä kokeillaan-mikä-tähän-sopis-treenejä koska kun itse en ole ihan kartalla, antaa Hippi kyllä heti tiukkaa palautetta haukkumisen muodossa. Nyt pitää vaan rakentaa ohjelma kokonaiseksi ja treenailla se kuntoon ilman koiraa. Flow teki vain yksittäisiä temppuja musiikin soidessa taustalla ja palkkailin sitä runsaasti. Jaksoi edelleen hyvin tehdä vaikka oli jo päivällä mittaa. Treenien jälkeen lähdettiin uittamaan koiria läheiselle Kaislammelle. Flowkin osaa nykyään hypätä hienosti laiturilta veteen ja itseasiassa kapuaa portaita pitkin myös takaisin laiturille.



torstai 16. toukokuuta 2013

Leireilyä

Viime viikonloppu vietettiin Nappulavaara&Eyewitness-yhteisleirillä Virroilla. Perjantai-aamuna totesin että Flow on aloittanut juoksut mutta saatiin lupa osallistua leirille. Ekana iltana ei ollut koira-aiheista ohjelmaa muuta kuin agilityradan teko mutta sen sijaan päästiin tutustumaan maitotilaan jossa asusteli 140 lehmää! Automatisoitu lypsytila oli kyllä huikean hieno ja lehmien hyvinvointiin oli selkeästi panostettu. Ja ne pienet vasikat, voi suloisuus mitä ihanuuksia!

Majoitus oli uudenkarheissa mökeissä joissa oli viitisen huonetta, olohuone, keittiö ja sauna. Meidän kämppiksinä oli Hanna kera Nanen, Dean ja pikku-Majn. Koirat tulivat mainiosti toimeen pienessä huoneessa eikä Nanenkaan pää mennyt pyörälle Flown takia.

Lauantaina oli vuorossa agilitya ja saalispalkkaus-treenejä. Hippihän ei agilitya päässyt tekemään mutta otin sen tuohon palkkauskoulutukseen. Hippihän leikkii hyvin kotona mutta treeneissä ei lelua palkaksi kelpuuta. Haluaisin kuitenkin että Hippi vielä oppisi lelupalkkauksen treeneissäkin sillä namit ei mitenkään pura Hipin painekattilaa joka treenien aikana välillä muodostuu. Jos se vielä oppisi lelun avulla purkamaan päätään. Selitin tämän kouluttajalle, Heinosen Sarille (joka muuten oli ihan huippukouluttaja!) ja sitten aloitettiin leikkiminen kahdella lelulla. Hippi tarrasi hyvin leluun ja leikki hyvällä raivolla joten otettiin "dippausta" kahdella lelulla jolloin toinen lelu aina "kuoli" ja toinen heräsi henkiin. Hippi vaihtoi hyvin lelusta toiseen. tämän Tämän jälkeen vedin yhtä lelua maassa ja juuri ennen kun Hippi tarrasi siihen, heitin sen parin metrin päähän. Kun Hippi nappasi lelun, lähdin toisen lelun kanssa juoksemaan toiseen suuntaan. Koiran piti juosta lelun kanssa mukaan ja vaihtaa liikkuvaan leluun. Parina ekana kertana Hippi ei heti vaihtanut uuteen leluun vaan juoksi vieressä äristen toinen lelu suussa. Lopuksi saatiin tämäkin toimimaan.
Hippi oli kyllä ihan superhyvä ja sapiskaa omistajalle joka on vaan päättänyt itse elää siinä uskossa että Hippi ei lelua palkkana pitäisi.



Nih, sanoo Hippi


Tauon jälkeen pääsivät pikkukoirat baanalle eli agilitykentälle kikkailemaan. Flow kuului myös pikkukoirien leiriin iloisen hömelönä hengennostattajana ;) Valmiina ollut rata oli niin vaikea etten edes ajatellut tehdä siitä mitään pätkiä vaan yritin katsoa muutamia peräkkäisiä hyppyjä joiden kanssa pystyi pientä pyöritystä tekemään. Eihän Flow mitään rataa osaa tehdä mutta pieniä hyppy-aita-pätkiä osasi minihypyillä yllättävänkin hyvin tehdä.







Myös Flow pääsi palkkauskoulutukseen mutta sille lelu on ollut aina hyvä palkka eikä luovutuksissa ole ongelmia. Silti saatiin muutamia täsmävinkkejä joista on varmasti hyötyä jatkossa.

Treenien jälkeen koirat pääsivät uimaan ja muutamia poseerauskuvia piti myös ottaa Marttisten perinnekylän upeissa maisemissa.


Hippi pääsi välillä juoksemaan irti eikä oireillut jalkaansa. Flown kanssa en antanut kaahailla mutta muuten sai spurttailla pieniä pätkiä kun levossa pitämistä oli kuitenkin jo reilu viikko takana.

Sunnuntain ohjelmassa oli temppuilua kun olin lupautunut vetämään temppukoulua leiriläisille. Hippi ja Flow pääsivät ensin demoamaan erilaisia temppuja jonka jälkeen melkein kaksi tuntia vierähti temppujen parissa.



Ylitarkastaja tarkkailee muiden temppuilua


Flow asettelemassa kolikkoa purkkiin


Leiri oli kyllä tosi onnistunut vaikka Hipin kanssa ei voinut oikein mitään tehdä. Paikkana tuo Marttinen oli aivan ihana, suosittelen kyllä ehdottomasti jos leiripaikkaa miettii! Kiitos Eralle ja Leinon Jennille leirin järkkäämisestä :) Kiitos myös muille leirillä olleille seurasta, erityisesti kämppis-Hannalle joka myös on ottanut kaikki upeat kuvat leiriltä!

Koska viikonlopun jälkeen oli vielä puhtia jäljellä, pysähdyin kotimatkalla Tampereella Saariluoman Johannaa moikkaamassa ja samalla vedettiin parin tunnin koiratanssitreenit. Flown kanssa mietiskeltiin ohjelmaan lisää sisältöä ja Hipille tehtiin uutta ohjelmaa. Flow oli selvästi väsynyt enkä tehnyt kuin kerran ohjelman ja muutamia uusia temppu-yhdistelmiä. Hippiäinen sen sijaan puhkui intoa joten sen kanssa hinkkailtiin ja kokeiltiin erilaisia vaihtoehtoja uuteen musiikkiin. Saatiinkin ainakin alku rakennettua ja muutamia hyviä pätkiä joten taas saatiin uutta treeni-intoa. Kiitos Johannalle hyvistä treeneistä! Oltiin kotona kymmenen maissa ja silloin voi sanoa että koko porukka oli aika nuutunutta.

Tällä viikolla ei olla kuitenkaan ehditty treenaamaan, koirat ovat käyneet metsässä ja uimassa ja siinä se. Tänään kaivoin kameran esille ja pääsin taas räpsimään kuvia aurinkoisessa säässä. Hippi pääsi tänään juoksemaan Flown kanssa eikä jalka ole oireillut mitenkään, hyvähyvä!

tiistai 7. toukokuuta 2013

Tuuria se on paskakin tuuri.

Mua alkaa jo pikkuhiljaa vituttamaan tää mahdoton epäonni koirien kanssa. Hippi loukkasi vappuna vasemman takajalkansa ja on välillä kolmijalkainen. Kävi viime keskiviikkona uimassa, hyppäsi laiturilta ja ui hankalaan rämeikköön mistä tuli rannalle. Tämän jälkeen pompotti takajalkaansa. Alkuun olin ihan varma että oli astunut johonkin mutta vaikka leikkasin kaikki karvat syynäsin tassun kauttaaltaan läpi taskulampun kanssa, en löytänyt mitään. Ei reikää, tikkua, haavaa tai mitään mikä olisi selittänyt pomputtamisen. Ei myöskään aristanut tassun painelua tai varpaiden vääntelyä. Hitaassa vauhdissa käytti jalkaansa normaalisti mutta heti kun vauhti koveni, nosti jalan ilmaan ja pisti menemään kolmella jalalla. Onneksi vappuna oltiin työkavereiden kanssa liikenteessä joten eläinlääkäri katsoi jalan heti muttei sirltä löytynyt mitään selkeää aristusta.

Seuraavana päivänä Hippi oli edelleen kolmijalkainen joten soittelin ortopedeja läpi ja saatiinkin seuraavalle päivälle aika Jan Räihälle joka Hipin tutki viime kerrallakin. Perjantaina mentiin sitten taas Espoon eläinsairaalaan. "Onneksi" Hippi oireili vielä jalkaansa aamulla koska ajattelin että jos mennään taas näytille ilman että koirasta näkyy mitään vikaa, alkaa ne pitämään mua varmaan vähän outona ;) Hippi pompotti jalkaansa odotushuoneessakin joten Räihä näki miten sitä nyt oireilee. Tälläkään kertaa Räihä ei saanut minkäänlaista kipureaktiota aikaiseksi koirassa, kokeili selän, kintereet, polvet ja varpaat. Missään ei tuntunut mitään poikkeavaa! Polvet olivat napakat eikä kintereissäkään ollut mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Alkuun oli sitä mieltä ettei ehkä kannattaisi kuvata koska ei ollut mitään epäilyttävää paikkaa mitä lähteä tutkimaan lisää. Pyysin kuitenkin että jos kuvattaisiin vaikka sitten selkä ettei siellä olisi mitään alkavaa spondyloosia tms. Siispä Hippi rauhoitettiin kevyesti ja mentiin röntgeniin odottelemaan rauhoittumista. Ensin kuvattiin selkä ja lonkat mutta koska niissä ei oikein ollut mitään pyysin vielä polvet ja kintereet kun koria kuitenkin oli rauhoitettuna. Missään ei ollut mitään kunnollisia löydöksiä, lonkista Räihä sanoi että erinomaisen syvät ja tiiviit. "Ei rtg-löydöksiä. Ainoa kommentti on ap-projektiossa jossa ovat keskimmäiset lannenikamat hieman vinot (okahaarakkeet) kun alussa ja lopussa ovat suorat. Vino selkä?" Tuo vinouma oli tosi pientä ja itse sain tihrustaa kuvia oikein kunnolla ennen kuin sen huomasin vaikka se mulle näytettiin. Tuo löydös tosin selittänee sen miksi Hipillä on välillä ollut fyssarilla lantio vino. Toki täytyy olla iloinen ettei mikään paikka ollut rikki ja kuvissa kaikki näytti muuten hyvältä koiralla jolla on ikää sen 7 vuotta ja kuitenkin harrastanut koko elämän. Diagnoosiksi lopuksi lihasrevähdys ja kipulääkkeen kanssa levolle. Tämän takia jää kisat + SM-kisat välistä mutta se nyt on sivuseikka. Toki voisin pitää koiran pelkästään levossa mutta se nyt ei ole tietenkään vaihtoehto. Meille ei isot kisat ole niin tärkeitä että koiran terveys menisi niiden edelle.

Tällä hetkellä Hippi on raivostuttavan riehakas. Levossa pitäminen on aina yhtä hankalaa. On kuitenkin päässyt vain fleksin kanssa tarpeilleen. Käyttää jalkaansa periaatteessa normaalisti mutta kyllä se tänäkin aamuna vielä pomputti. Ihmeellistä on se ettei mitään kipuilevaa paikkaa löydy koska onhan siinä joku syy oltava miksi se välillä päättää jalkansa ilmaan nostaa! Hyppii kuitenkin sänkyyn ja alas, hyppii ilmaan kun kaivan avaimia ja pistän käden taskuun (tätä ei ole lupa tehdä mutta pomppurottaa on hieman vaikea pitää aisoissa). On kyllä vähän omituinen juttu, toivottavasti jalka tulee kuntoon levolla ja kipulääkkeellä. Jos ei ole viikossa parempi niin sitten magneettikuvaus lienee seuraava osoite. Polven ristiside/kierukkavamma sopisi tähän oireiden perusteella mutta polvi tuntui tosi napakalta eikä Hippi sanonut mitään sitä väänneltäessä.

Flow on tokoillut ahkerasti. Perjantaina oli viimeinen kerta Mannerin treeneissä jonen suihkaistiin vielä suoraan iltavuorosta puoli kymmeneksi. Flow teki taas kisanomaisen treenin ja tällä kertaa teki liikkeet tosi kivasti :) Uskomatonta miten nopeasti saatiin alokasluokan liikkeet kasaan kun vajaa kuukausi sitten aloiteltiin liikkeiden kasaamisia ja nyt voidaan treenata jo kokeenomaisia treenejä. Treenaamisesta on siis hyötyä ;). Ninakin sanoi että Flow on joka kerta ollut monta hyppäystä taitavampi vaikka treenien näiden treenien välillä oli vain viikko. Olihan sillä toki pohjia tehty mutta muuten olen ollut vähän laiska tokoliikkeiden kanssa. Viime treenien jälkeen olin tehnyt vain lähinnä liikkeiden aloituksia ja palkkaillut niistä runsaasti. Nyt Flowlla ei ollut mitään ongelmaa liikkeenohjaajan tai muiden häiriöiden kanssa, hyvähyvä :) Olen ilmoittanut Flown oman seuran tokokokeisiin 25.5 mutta hitsi kun juoksut ovat ihan tuloillaan. Toivottavasti eivät ala ennen koetta!