sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Hyvä tuuri, mitä se sellainen on?



Mitäpä tähän enää lisäämään. Hipillä on varpaassa murtuma, itseasiassa kaksi. Samassa varpaassa ihan ylhäällä on myös toinen murtuma, Kiitos Anu Saikku-Bäckströmille joka siitä mainitsi, töissä bongattiin tuo alempi.
Hippi oli torstaina aamupäivän tanhutreeneissä täysin normaali oma itsensä, treenien jälkeen käytiin uittamassa koirat hiekkarannalla jossa Hippi juoksi ehkä noin sata kertaa veteen ja takaisin, eestaas. Yhtäkkiä se pomppi kolmella jalalla jolloin ajattelin sen astuneen johonkin. Huuhtelin tassunpohjan ja pyyhin sieltä hiekat yms pois jonka jälkeen se taas paineli menemään. Töissä katselin että keventääkö se jalkaansa levon jälkeen. Kotona katsoin vielä tarkemmin jalkaa mutten löytänyt sieltä mitään. Aamulla ontui selvästi ja aristi vasemman jalan ulointa varvasta, Työpäivän jälkeen kuvasin varpaat ja tadaa, taas on Hippi levossa. Eihän tässä vuoden sisällä ole ollut muuta kuin lepoa ja aina välissä muutama kuukausi normielämää kunnes taas jotain tapahtuu. Ja Hippihän on toki mitä mukavin koira levossa pidettäväksi. Mutta ei auta, en halua että Hippi joutuu taas operoitavaksi.

Hipin vamma latisti jopa hieman eilistä jolloin oli kauan odotettu Musen keikka. Maailman paras bändi ikinä. Tämä oli eka stadionkeikka Suomessa ja ihan superhypermahtava. Olihan edellinen keikka Hartwallillakin hyvä mutta tää oli jotenkin vieläkin astetta parempi vaikka setti oli hyvin samantyyppinen. Muse on siitä hyvä bändi että niillä riittää huippukappaleita helposti parin tunnin kestoiseen keikkaan. Paljon tuli vanhoja hyviä kappaleita kuin myös uusimman plätyn kappaleita, iki-ihana Stockholm Syndrome, cover-Feeling Good, Plug In Baby, Animals, Follow Me. Listaan voisi toki reilusti rustata koko soittolistan. Reilu kaksi tuntia kului aivan siivillä, huikea musiikillinen elämys jälleen kerran. Muse <3 Tänään oli vuorossa koirien kanssa retki Suomenlinnaan Tiinan ja villojen kanssa. Hippi pääsi mukaan lentokassissa. Sai se toki itsekin kävellä mutta aina välillä nostin sen kassiin protestoimaan. Päivä oli kuuma mutta onneksi löytyi muutama sellainen kohta josta koirat pääsivät pulahtamaan mereen viilentymään. Suomenlinna on kyllä hieno paikka ja on ihanaa että sinne pääsee koirien kanssa. Hippi sai ehkä noin 100 kommenttia jossa sitä luultiin pennuksi eikä mikään ihne, hieman pidemmäksi kasvanut tukka saa sen näyttämään varsin kakaralta. Koirat saivat muutenkin paljon huomiota kaupungilla tai sitten tuollainen kolmen paimenen ja kahden villan lauma vaan pistää silmään. Flowkin pystyi hillitsemään itsensä ihmisten antaessa sille huomiota eikä se halannut kuin yhtä nuorta tyttöä sen jutellessa koirille melko riehakkaasti, siinä ei mustavalkoinen vaan voinut enää itselleen mitään vaan yksi halaus oli pakko antaa. Lauttamatka meni rutiinilla vaikka etenkin Hipin kanssa saa olla hieman varuillaan, tuskin se veteen sieltä hyppäisi mutta you never know. Ihmiset näyttivät ottavan paljon kuvia Suomenlinnan rakennuksista, tykeistä yms muista nähtävyyksistä, mulla kameraan osui jotenkin vain koiria...



Tässä näkyy sentäs lippu ^_^


Hauskaa oli huomata että aina kun laittoi koirat johonkin kukkulalle poseeraamaan niin turistit tulivat siihen napsimaan myös kuvia! Eikö ne ole ennen istuvia koiria nähneet ;)




Tästä muuten näkee hieman Hipin turkin kasvua


Pakollinen nökötys/pönötyskuva


Taukopaikan lokki


Ja kanadanhanhia riitti. Hipin olisi tehnyt kovasti mieli pöläytellä näitä ilmaan mutta sepäs ei käynyt päinsä.


Reissussa vierähti monta tuntia mutta mikäs siinä retkeillessä tällaisena päivänä kun keli on kohdillaan!


keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Erittäin hyvä, lähes täydellinen

Flown lonkka- ja kyynärlausunnot tulivat eilen. Lonkista vasen B ja oikea A arvioidun B/B:n sijaan ja kyynärät nollaa :) Häpihäpi! Flow on kyllä kerrassaan loistotyyppi, en vois tyytyväisempi tuohon koiraan olla :)

Tänään otin pienet tanssitreenit Hipin ja Flown kanssa. Flow pääsi myös mukaan Janakkalan koiratanssikisoihin joten ei muuta kuin treenaamaan!
Flowlla on ohjelmassa kohta missä se juoksee jalkojen välistä ja jatkaa siitä saavin kiertoon ja tämä aiheuttaa pientä jännitystä sillä Flow juoksee niin täysiä siinä että pelkään sen rysäyttävän kehän reunaa päin. Oon yrittänyt opettaa sille epätoivoisesti pientä jarrutusta mutta mustavalkee pinkoo vaan menemään mielipuolinen ilme naamallaan. Jostan syystä se on täysin fiksoitunut tuohon temppuun ja se tekee sen ihan järkyttävällä vauhdilla. Täytyy toivoa että se pysyy kehässä... Saaviin täytyy myös saada jotkut painot kehiteltyä sillä toisessa tempussa Flown pitää mennä kiertämään sitä etujalat saavilla ja tähänkin tullaan sen verran vauhdikkaasti että saavi sai tänään kyytiä. Tää lisääntynyt vauhti ei oo aina hyvä asia ;)

Kikki treenaili oman esineensä (suurennuslasi) kiertoa. Siinä on shetlantilaisella ollut vähän liikaa päänsisäisiä kierroksia ja temppu on tehty hirvellä kiihkolla. Nyt heittelin jokaisesta kierrosta makupalan maahan jotta saisin Hipin vähän rauhallisemmaksi. Hippi teki myös tuolin kiertoa suurennuslasia kantaen, tämä sujuu hyvin ja varmasti. Saas nähdä pysyykö paletti kasassa kisoissa, Hippi kun ei osaa tehdä ohjelmaa rauhallisesti ja hallitusti vaan kaasu on pohjassa alusta loppuun ja nähtäväksi jää, pysyykö ohjaaja siinä mukana.

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Keskiyön reipas tokoilija


Olipas mielenkiintoinen kokemus tuo yötoko :) Lähdettiin kimppakyydillä reissuun Sadun ja Mikaelan kanssa. Luokkajärjestyksenä oli evl-voi-avo-alo ja koska Sani sekä Tao kisasivat voittajaluokassa, oli Flowlla hieman odottelua ennen omaa vuoroa. Tuomarina toimi Riikka Pulliainen ja täytyy kyllä sanoa että siinä on taatusti mukavin tuomari ever. Kehässä sai palkata tempuilla (paitsi pujottelulla koska se on kuulemma erikseen säännöissä mainittu mikä on sinänsä harmi koska se on Flown lemppari :P ) ja muutenkin iloista ja reipasta menoa arvostettiin. Ihanaa vaihtelua esim viime kokeen nilliti-nilliti-meininkiin. Eikä tuomari ollut silti lepsu mutta antoi ansaitusti kymppejä jos kaikki meni putkeen. Olisipa tokossa enemmänkin tällaisen asenteen omaavia tuomareita...

Sani ja Tao tekivät hienoja suorituksia mutta VOI luokka on kyllä niin herkkä ja nollia tulee herkästi. Silti iloista ja asenteellista tekemistä! Mikaelan Taavi oli avo-luokassa ja tekikin hienon ykkösen vaikka liikkeestä seisominen harmillisesti nollaantui. Siinä on kyllä hieno sheltti! Koska aikataulu oli hieman edellä, pääsi alokasluokka alkamaan JO puoli yhdeltä yöllä. Silloin oli toki jo todella pimeää mutta onneksi kentällä oli valot! Flow oli ekana alokasluokassa. Luoksepäästävyydessä Flow ei voinut hymyilevälle tuomarille mitään vaan sen oli ihan pakko ottaa askel eteenpäin ja istahtaa tuomarin eteen muikistelemaan. Flow oli niin hauska kun siitä näki heti ettei se voi itselleen mitään, tästä saatiin silti 10 koska tuomari sanoi jo alussa ettei haittaa jos koira nousee ylös. Paikallamakuussa Flow tippui nopeasti maahan ja jäi rauhallisen näköisenä makaamaan. Aikaa oli kulunut ehkä parikymmentä sekuntia kun Flown viereinen tolleri nousi ylös ja lähti viereistä appenzellia katsomaan. Tää appenzelli louskutti vähän väliä kun odottelimme rivissä joten oli varmasti siinä kiinnittänyt tollerin huomion. Onneksi ei tullut Flown luo ;). No appenzelli tietysti ärähti tollerille ja siinä tuli pieni hässäkä kun omistajat lähtivät kytkemään koiriaan. Flow makasi koko ajan kiltisti paikoillaan silmät lautasina, eihän se voinut ymmärtää kuin ne tolleen räjähtelivät :D Liikkeenohjaaja käski kaikki ohjaajat koirien luo, tolleri poistettiin rivistä ja paikallamakuu otettiin uudestaan. Tälläkin kertaa F meni nopeasti maahan, makasi rauhassa koko ajan ja nousi ripeästi sivulle. Tästä myös kymppi. Kävin nopeasti palkkaamassa Flown ja huomasin kuinka jalkoja tutisutti tuon "tappelu"episodin takia. Mä niin inhoan noita alempien luokkien paikallamakuita... Aina voi kaikkea sattua, koirat ovat koiria ja jaadajaada mutta silti kokeeseen ei musta mennä jos paikallamakuu ei ole mahdollisimman varma! Mikään ei ole koskaan satavarmaa mutta ainakaan kokeeseen ei lähdetä kokeilemaan että mahtaako koira tällä kertaa aloillaan pysyä... Ugh. Olin kyllä hurjan ylpeä siitä miten hienosti F paikallamakuun hoiti häiriöstä huolimatta!

Yksilöliikkeet menivät hienosti. Liikkeiden välillä Flow hieman katseli ympärilleen, valot tekivät varjoja ja kentän reunat näkyivät ihan pimeinä joten ne varmasti hieman häiritsivät, eihän me oikein pimeällä olla treenailtu. Itse liikkeisiin F kuitenkin tsemppasi hienosti ja ignoorasi ympäristön. Hihnassa seuraaminen tuntui hyvälle, Flow teki hyvät perusasennot ja käännökset olivat sujuvat. Tästä kymppi. Ei se ihan täydellistä seuraamista ollut mutta tuomari sanoi että hienoa alokasluokan seuraamista. Hihnatta seuraamisesta saatiin 9, tässä muutama epätarkkuus ja täyskäännös ei ollut niin hyvä mutta muuten olin kyllä hyvin tyytyväinen. Liikkeestä maahanmeno oli hyvä -> 10. Luoksetulosta 9, kaarsi hieman vasemmalta ja perusasento oli inasen hidas. Liikkeestä seisominen taas hyvä ->10. Hypyssä teki saman kuin viimeksi eli liikahti kun lähdin liikkeelle eli siitä 9. Yhteistyöstä saatiin 10 joten koe meni kyllä yli odotusten! Flow teki alusta loppuun superhienosti töitä eikä neljän tunnin odottelu autossa vienyt puhtia pois. Pisteitä tuli 191 jolla ansaittiin myös kp ja 3. sija. Hieno Fool <3 Kotona oltiin neljän aikaan mutta se nyt ei ole mitään uutta että koiraharrastusihmiset ovat vähän hulluja ;) Kiitos Satu ja Mikaela kimppareissusta, nyt täytyy tuon Hipinkin kanssa taas tsempata jotta päästään syksyllä kokeisiin! ** Muoks. Tässä Sadun kuvaamana muut liikkeet paitsi seuraamiset jotka ovat mun kameralla (mun kamera ei pystynyt lainkaan tarkentamaan tuolla pimeässä joten niistä ei kauheasti saa selvää, kiitos Satu että nappasit loput liikkeet omalle kamerallesi!) LOPUT LIIKKEET ** Ja vielä lisäyksenä tuo omalla kameralla kuvatut seuraamiset, laatu on mitä on tuolla pimeydessä kuvattuna... SEURAAMISET **

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Pientä pikapäivitystä

Hipin sairasloma(pureskelukielto) alkaa onneksi kohta olemaan ohi. Tyyppi alkaa selvästi kaipaamaan jo jotain pureskeltavaa mutta vielä pitäisi muutama päivä malttaa. Haava on parantunut hienosti, ihan vähän on fläpin etureunasta pientä epätasaisuutta, ilmeisesti Hippi on hyvästä yrityksestä huolimatta purrut jotain. No onneksi tuo paranee tuosta kokonaan.
Viikon aikana koirat ovat päässeet lähes päivittäin uimaan. Eipähän tarvitse metsälenkillä vahtia keppejä hamuavaa Hippiäistä. Hipin ja Flown kanssa on kiva uida kun kumpikaan ei ryysi päälle vaan uivat rauhassa ympärillä. Hippi tosin välillä "kiipeää" selän päälle ja liftaa hetken kyydissä olkapäillä keikkuen. Vaikka Hippi ei paljoa paina, on se heti paljon hankalampaa ioda kun kyydissä istuu pieni shetlantilainen.

Perjantaina olin treenaamassa taas Sallan ja westieiden kanssa Riihimäellä. Otin Hipinkin mukaan, se ei vaan tehnyt mitään missä olisi pitänyt noutaa tai kantaa esinettä. Tehtiin pientä viilausta ohjelmaan, yksi pätkä lopusta vaihdettiin uuteen ja alun pujottelut tuunattiin nopealle koiralle sopivammaksi. Uuteen kohtaan vaihdettiin selän takana tehtävä pätkä, vähän enemmän vaikeusastetta ohjelmaan. Flown kanssa otettiin ohjelma palkan kanssa ja nyt huomaa että kun vauhtia on tullut lisää, on joidenkin temppujen ajoitukset hieman hakusessa. Täytyy nyt treenata tuota ohjelmaa enemmän jotta hahmottaisi hieman paremmin täytyykö joihinkin kohtiin keksiä jotain "täytettä". Flown kanssa treenasin myös kosketuskeppiä kun saatiin Sallalta ihan hirmuhyvä vinkki kosketuskepiksi, tällainen magneettityökalu Biltemasta jonka päähän laitetaan pehmeä kissanpallo! Tuossa on tosi jämäkkä teleskooppivarsi joka ei helpolla mene rikki! Mulla oli joskus aikoinaan teleskooppivartinen kepukka mutta hukkasin sen. Sitten ostin jonkin Trixien vastaavan missä oli naksukin kiinni mutta se oli ihan onneton lelu ja teleskooppivarsi meni katki. Siinä oli myös niin pieni se pallura kärjessä että Flown oli vaikea hahmottaa mitä sen kanssa tehdä. Nyt tämän uuden hienon kosketuskepin kanssa Flow kekkasi tosi nopeasti mitä tehdä. Aloitinkin tästä innostuneena Flowlle uutta temppua missä se seisoo mun edessä nokka menosuuntaan. Katsotaan kuin nopeasti F tämän oppii :)

Tänään saatiin Flown ensi lauantain tokokokeen aikataulut. Melko mielenkiintoista on se että alokasluokka aloittaa klo 01.00, yöllä! Lasten pitäisi olla jo silloin nukkumassa joten saa nähdä jaksaako pikkuF valvoa noin myöhään :D Mullehan tuollaiset yökokeet käy varsin hyvin. Tosin tämä koe on Tampereella joten kotona ollaan ehkä joskus neljän maissa. Jotkut käy baareissa ja toiset tokokokeissa ;)


Tässä näkee turvavälin tärkeyden, törmäyshän siinä tulee kun liian liki kuljetaan!


Valkoinen stoppaa paimenkoiran




Flow elementissään


Hiekka pöllyämään!




Kuola roiskuen pinkoo tämä tyttönen



maanantai 8. heinäkuuta 2013

Panda Karjaalla ROP-veteraani


Panda pääsi eilen pitkästä aikaa näyttelykehään Karjaalle. Olin myös töissä näyttelyssä joten päivämme alkoi jo seitsemän jälkeen. Shelttikehä alkoi kymmeneltä ja Panda oli vetskunarttuna ihan viimeisimpiä. Lähdin rokotustentarkastuksesta hyvissä ajoin kohti shelttikehää mutta silti meinasi tulla kiire koska tuomarina toiminut Virolainen Alar Müürisepp oli varsin nopsakka setä. ERIä tuli aika monelle mutta SA:ita vähän nihkeämmin. Panda oli ainoa veteraaninarttu eikä shelttejä ollut muutenkaan kauheasti paikalle vaivaantunut, vain parisenkymmentä. Tuomarisetä kehui kovasti Pandan hyvää kuntoa ja antoikin kiltisti ERIn ja SA:n joten Pandasta tuli ROP-veteraani :) Paras narttu-kehässä oli kuusi koiraa ja yllätyksekseni Panda päätyi sijalle kolme. Oikein kelpo tulos nuorempien seassa! Koska oltiin vietetty jo ihan tarpeeksi kauan aikaa näyttelypaikalla, kävin ilmoittamassa toimistoon ettemme jää isoon kehään vaan lähdin kotiin. Pandan kanssa on niin vaivatonta käydä näyttelyissä, tarttis vaan katsoa noita ilmoja vähän enemmän ajoissa. Enhän mä koskaan muista ilmoittaa sitä mihinkään kun ilmot menee umpeen niin paljon aikaisemmin! Ja tietysti näyttelyn pitää olla ilmainen yli 10 vuotiaille, en mä kyllä ala enää mitään noista maksamaan. Niin hauskaa se ei ole että pistäisin niihin euroja likoon, ehei.
Panda sai ihan näköisensä arvostelun joten kyllä tuo tuomarisetä jotain tiesi: "Hyvän tyyppinen, tosi hyvässä kunnossa oleva veteraaninarttu. Hieman isot korvat, alaleuka saisi olla hieman voimakkaampi. Hyvä kaula ja selkälinja. Hyvin kehittynyt rintakehä. Hyvät etu- ja takaraajat. Erittäin kauniit liikkeet. Hyvä turkki ja liikkeet.

Hippi on toipunut kovaa vauhtia operaatiostaan ja nyt sitä joutuu ulkona pitämään kokoajan silmällä ettei ota jotain keppiä tai revi jotain juurakkoa. Hitsin puuhastelija... Sisällä kaivaa aina jostain noita pehmoleluja vaikka mä yritän siirtää niitä sivuun. Onneksi haava on erittäin siisti joten ainakaan näin alkuun se ei ole auennut.

Flown kanssa on vihdoin ja viimein aloitettu 2on2offin treenailut 8) Kyllähän noita ehtii. Olen naksutellut sille nyt pelkkää asentoa laatikon päällä ja muutaman naksuttelusession jälkeen on alkanut hienosti tarjota pyydettyä asiaa. En ole sen kummemmin mitään nenäkosketusta tms suunnitellut mutta kriteerinä oli kuitenkin eteenpäin katsominen. Palkan takia katsoi myös alas mutta eipä se mua haittaa (ainakaan vielä). Tavoitteena olisi saada mahdollisimman itsenäinen puomi joten siksi olen heti alusta asti ollut itse mahdollisimman takana. Katsotaan miten tämä projekti edistyy nyt kun se vihdoinkin polkaistiin käyntiin. Niin ja sain muuten Flowlle tokokoepaikan, 20.7 Tampereelle iltakisaan :) Jei!

lauantai 6. heinäkuuta 2013

Hipin hammasoperaatio


Varoitus, postauksessa on ällöjä kuvia operaatiosta

Nyt on Hipin peitsikulmuri poistettu. Perjantaina meillä oli töissä hieman hiljaisempi päivä joten Hipille saatiin järjestettyä operaatio-aika. Hammas ei ole juurikaan ongelmia aiheuttanut mutta nyt se oli tehnyt pientä traumaa ylähuuleen joten järkevintä oli leikata se pois. Tuollaisen peitsihampaan poisto on hieman hankalampi toimenpide väärän asennon takia mutta nyt se ei enää jatkossakaan aiheuta ongelmia.

Hippi sai esilääkkeeksi morfiinia joka sopikin sille erinomaisesti. Hippi oli hyvin rauhallinen, ei vinkunut vaan muuttui sellaiseksi sopivan rentoutuneeksi. Alkuun kaikki hampaat röntgnekuvattiin, tehtiin yksityiskohtainen hammastarkastus ja lopuksi hampaat puhdistettiin sillä kirurgiaa ei voi tehdä jos suussa on plakkibakteereita. Tarkastuksessa kävi ilmi että Hipillä on hyvin monessa hampaassa pinnallinen murtuma (johtuu siitä että Hipin hampaat ovat aina olleet kovassa käytössä, Hippi kun on kova tyttö käyttämään hampaitaan) mutta koska röntgenkuvissa ei havaittu mitään muutoksia, ei näille tarvitse mitään tehdä. Oikealla ylhäällä taaimmaisin M2 hammas sijaitsi hieman ahtaasti ja sen takia siinä olikin ihan aavistuksen liikkuvuutta. Aluetta on hankala pitää puhtaana ja sinne kerääntyy herkästi plakkia. Nyt tuo on kuitenkin puhdistettu perinpohjin joten jatkossa täytyy keskittyä harjaamaan hammas vieläkin huolellisemmin.

Tällainen Hipin peitsikulmuri siis oli.


Tässä on ienfläppi avattu ja kulmurin juuren ympäriltä on jo hieman poistettu luuta. Hyvin pitkälle tuo juuri kyllä ulottuu tuolla leukaluussa.


Tästä näkyy vielä paremmin tuo hurja kolo joka jää jäljelle kun kulmuri on poistettu.


Poiston jälkeen luu tasoiteltiin ja fläppi ommeltiin kiinni. Muutama tikki pyöräytettiin myös P2 hampaan ympärille jotta ien kiinnittyisi siihen taas kunnolla. Operaation aikana kävi myös ilmi että osa hampaan juuresta oli nenäontelossa joten ihan hyvä että tämä poisto saatiin nyt tehtyä.


Kulmahammas on kyllä vaikuttavan kokoinen hammas, juuri on noin 2/3 koko hampaasta. Tämän takia etenkin alakulmahampaat ovatkin todella tärkeät koiralle, ne kun muodostavat ison osan koiran koko alaleuasta.


Operaation lopulla Hippi sai tulehduskipulääkkeen sekä opiaattikipulääkkeen. Hippi heräsi nopeasti mutta oli onneksi suht rauhallinen, vinkui hieman mutta se johtui ehkä enemmän noista opiaateista kuin kivusta.
Kotona Hippi söi heti hyvällä ruokahalulla tosin eihän sheltti jätä tarjottua ruokaa syömättä ilman että se on tosi sairas ;) Flown mielestä pöllyinen Hippi oli hieman huolestuttava ja se yritti koko ajan ihan viereen nukkumaan ja aina kun Hippi vaihtoi asentoa tai nosti päätään niin Flow oli siinä heiluttamassa häntää. Hassu :)

Tänään Hippi on ollut jo aika normaali, ulkona sai kieltää riekkumasta. Nyt onkin pitkät kaksi viikkoa kun koira ei saisi purra mitään kovaa. Tämä tulee olemaan hyvinkin vaikeaa koska Hipillä on sisällä melkein aina joku luu suussa ja ulkona keppi. Ei auta muu kuin vahtia silmä kovana.

Huomenna Hippi lähtee mukaan Karjaan koiranäyttelyyn häkkiin, Pandan olisi tarkoitus mennä pitkästä aikaa kehään pyörähtämään.