sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Mä en mielestäni tätä toivonut


Jos en ihan väärin muista, niin toivoin tälle vuodelle PAREMPAA onnea koirien terveyden kanssa. Hyvin näytti viesti menneen perille, Hipillä kun on haimatulehdus *sarkasmia*.
Maanantaina käytiin siis Espoon Eläinsairaalassa Laila Castrenin luona. Hippi ultrattiin ja tässä löydökset:
"Hipin yleisvointi oli terveystarkastuksessa hyvä. Vatsaontelon ultraäänitutkimuksessa ei löytynyt oireita selittäviä asioita. Maksan koko oli normaali, lohkojen kärjet terävät ja maksakudos tasaista. Poistetun sappirakon alueella ohutsuolen (duodenumin) vieressä oli tasaista tiiviyttä mikä viittaa arpikudokseen. Haiman reaktiota ei voida kuitenkaan täysin poissulkea. Suoliston motoriikka oli normaalia ja seinämien kerrokset erottuivat normaalilla tavalla. Mahalaukun sisältö jäi kaasun peittoon. Pernan, munuaisten tai virtsarakon rakenteessa ei havaittu ongelmia. Ei imusolmukesuurentumia.
Hipiltä otettiin verinäyte josta määritetään haimaperäisen lipaasin tarkka arvo. Tulos saadaan myöhemmin ja siitä soitetaan.Ulostenäyte tutkitaan giardia-loistartunnan varalta. Suosittelen että uloste tutkitaan myös tavallisten suolistoloisten varalta.

Anna Hipille 2-3 viikon kuuri Pepcid 10mg 0,5 tablettia kahdesti päivässä noin tunti ennen ruokailua. Happosalpaaja. Mikäli siitä ei viikossa ole apua, vaihda se Nexium jauheeseen joka reseptillä. Harkitaan ruokavalion muutosta"


Maanantaisen käynnin jälkeen aloitin Pepcidin koska sitä mulla oli kotona. Keskiviikkona ell soitti että haima-arvo oli todella paljon koholla. Hipin arvo oli yli 1000 kun sen olisi syytä olla alle 200 jotta diagnoosi olisi varmasti negatiivinen. Tyypillä on siis hyvinkin selkeä haimatulehdus ilman selkeitä oireita! Ja vainoharhaisuus kasvaa. Tässähän saa kohta pelätä sitä että huomaako varmasti kaikki hetkelliset, pienet epänormaliudet jotka voivat olla merkki vaikka sitten räjähtämispisteessä olevasta sappirakosta tai haimatulehduksesta. Niin ja löytyihän siltä varvasmurtuman toisen jalan verrokkikuvistakin vanhat murtumat... Ihan käsittämätön koira. Ja naurettavaa, kuinka vellihousu se on sitten eläinlääkärissä. Ultrapatjallakin tärisee kuin haavanlehti kun ahistaa.

Anyway, nyt jatketaan tota vatsahapposalpaajaa tukihoitona ja ruokinta muutetaan mahdollisimman vähärasvaiseksi. Eihän Hippi mitään mahdottoman rasvaista ruokaa ole tähänkään mennessä syönyt mutta nyt siirsin sen suosiolla nappulalle, en uskalla nyt lähteä sooloilemaan raakaruoan kanssa etenkään tuon koiran kanssa joka ei oireitaan näytä. Noin kuukauden päästä on verinäytekontrolli ja haluaisin siinä samalla myös ultrakontrollin niin näkee onko se mahdollinen haiman reaktio vähentynyt. Hankalaa seurata koiran vointia kun se on ollut ulkonakin ihan samanlainen reikäpää kun aina. Mutta tuon vatsahapposalpaajan kanssa ei ole ollut kertaakaan levoton ruokintojen yhteydessä. Näillä siis mennään kontrolliin asti.

2 kommenttia:

  1. Löytyikö koiralta giardia? Aina sitä ei löydy ulostenäytteestä vaikka se koiralla onkin. Noilla oireilla ja haima-arvoilla minun koiralta löytyi lopulta giardia. Tiedän toisenkin koiran jota on hoidettu haimatulehduksen takia mutta perimmäinen syy oli siinäkin alkueläin giardia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommentistasi :) Giardiatesti oli tuolloin negatiivinen mutta se oli vain yhden päivän ulosteesta tehty. Haima-arvo laski normaalille tasolle kunnes se taas syksyllä oli hieman koholla. Arvo kontrolloidaan keväällä ja js edelleen koholla, täytyy katsoa ulostenäyte uudelleen.

      Poista