torstai 29. toukokuuta 2014

Agilitypäivä


Tai ehkä ennemminkin agility-iltapäivä/ilta. Hippi pääsi Nummelaan kisoihin ajatuksena testata vielä kisapuomi ennen Ruotsin reissua. Kisapaikalle saavuttuamme, oli kisat etuajassa joten meinasi tulla hieman kiire. Medit menivät jo rataa ja jouduin toteamaan, ettei radalla ollut sitä puomia... A mentiin pariin kertaan ja keinu kerran. Ja paljon takaakiertoja. Hipin kanssa tehtiin tosi näppärä nolla. Tein jopa yhden pakkovalssin radalla, heh. Keinu oli tosi hyvä. Hippi on nyt tehnyt tosi hyviä kisakeinuja kunhan vain muistan katsoa sitä koko ajan. Jos käännän katseeni jo eteenpäin, se varastaa helpommin. Simple as that. Ei siis tarvitse kuin itse olla huolellinen :P

Radan jälkeen Flow pääsi lenkille ihanien shelttien kanssa. Kyllä voi pieni bordercollie olla onnellinen kun pääsee "omiensa" kanssa riekkumaan. Raukka kärsii oikeasti jostain identiteettikriisistä ja haluaisi olla pieni sheltti. Kun tultiin lenkiltä, olivat medit jo toisen agilityradan kimpussa. Tälläkään radalla ei ollut puomia joten päätin olla menemättä sille. Hippi oli jo tehnyt yhden loistoradan ja halusin säästellä sitä viikonlopun reissua varten. Lenkin aikana olikin ollut palkintojenjako eikä Hippi ehinyt pokkaamaan ykköspalkintoa. Viime nollavoitto on syyskuulta joten mukavaa oli välillä onnistua tälleen isosti. onneksi saatiin palkinnot jälkikäteenkin joten päästiin lähtemään kohti Veikkolaa.



Hipillä olisi ollut tänään agilitytreenit mutta kisojen takia nappasin Flown sinne. Flow on tehnyt viimeksi agilitya pari kuukautta sitten joten ehkä oli jo aikakin päästää mustavalkee liitelemään. Radat olivat onneksi lyhyitä ja simppeleitä sillä F ei vielä oikein osaa tehdä rataa enkä mä osaa ohjata sitä. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle. Eniten haasteita aiheutti putken pimeään kulmaan lähetys sillä Flow kaahasi siitä reippaasti ohi ja jatkoi laukkaympyrälleen. Monta kertaa. Käänsin putkenpäätä lopulta hieman, että Flow tajuaisi minne mennä. Rimoja putoili myös aina välillä, useimmiten tein itse jotain hölmöä mutta Flow saa kyllä luvan oppia sietämään mun epämääräistä ohjaamista hypyillä sillä sitähän on luvassa jatkossakin. Muutamia kohtia F meni tosi hyvin ja osaa kääntyä tosi pienesti jos vaan ohjaaja on osannut antaa vinkin käännöksestä ajoissa. Palkkailtiin myös takaaleikkauksista joita Flow ei vieläkään oikein tajua. Ei ole oppinut niitä siis itsekseen, höh. Vaikka hallissa oli viileä ja treenit olivat lyhyehköt, oli F ihan läkähtynyt treenien jälkeen. Tämä ominaisuus mua vähän huolettaa. Yhdistelmänä hieman huono lämmönsieto ja koko ajan täysillä tekeminen ei välttämättä ole ihan paras. F ei todellakaan himmaile missään vaiheessa vaan jatkaa aina samalla kaahauksella. Sen kanssa saa olla TOSI varovainen ettei vedä sitä tilttiin. Onneksi se juo treeneissä tosi hyvin, makoilee kipon vieressä ja latkii menemään. Kesällä ulkona treenaaminen taitaa olla Flown osalta tosi vähäistä ettei mitään vaan tapahdu.

Nyt pitäisi pakata kamat sillä huomenna on lähtö! Laiva lähtee Turusta illalla, Flown eka laivamatka :) Ja mikä sattuma, laivalla esiintyy Jarkko Ahola! Tällaista tuuria ei voi olla olemassakaan. Aamulla ei välttämättä ole ihan freesein olo kun jo puoli kasi päästään pihalle mutta onneksi noilla kisareissuilla ei tulokset ole se pääasia. Osataan me hylkyjä tehdä ulkomaillakin, siitä on ainakin vankkaa kokemusta :)

keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Maajoukkueyksilö!


Voi mahotonta. Flow on valittu koiratanssin maajoukkueeseen edustamaan Suomea niin MM-kisoissa kuin PM-kisoissakin! MM-kisat ovat elokuussa Suomessa ja PM-kisat ovat Norjassa marraskuussa. Hui että, kakara pääsee maailman huippujen kanssa mittelemään, niin siistiä. Ja samalla vähän hirvittää :)

Koska blogin päivitys on taas hieman retuperällä, tulee tässä koostetta viime aikojen puuhailuista.

Flow sai Riihimäen näyttelystä EH:n. Arvostelun ehdin jo hukata mutta kapea rintakehä sai mainintaa, muuten oli ihan hyvä arvostelu. Ja Flow käyttäytyi varsin mallikkaasti kehässä, mitä nyt liikkuminen oli hieman kimpoilevaa. Viitasen Minna nappasi kuvatodisteen Flown kehäseikkailusta. Sehän näyttää tässä ihan näytelmäkoiralta jos ei oteta huomioon hieman niukkaa tukkaa ;)



Jos löydän arvostelun, lisäilen sen tänne. **Muoks. Löytyihän se!
"Hyvän tyyppinen. Riittävä luusto. Hyvä pää ja ilme. Elekanttinen (??) kaula. Selkälinja saisi olla suorempi. Pysty olkavarsi, edestä vielä liian ahdas. Liikkuu hyvällä askeleella" AVO EH4 Tuom. Astrid Lundava, Viro

Hippi kävi keskiviikkona Remediumissa Marin hoidettavana. Shelttiäisen palikat pistettiin taas paikoilleen. Hippi oli taas aktiivisena koko hoidon ajan... Siinä missä Flow nukkuu, Hippi härvää kokoajan jotain. Jos ei muuta niin ainakin heiluttaa häntäänsä. Kun ei vaan voi olla paikoillaan.

Lauantaina oltiin Hipin kanssa kisaamassa Vuokkosilla. Hassua, mutta tää oli meidän eka kerta tuolla hallissa. Ei vaan olla ennen sinne eksytty vaikka näinkin lähellä ollaan. Onneksi kisat olivat sisällä sillä ulkona oli niin lämmin, että olisin kyllä jättänyt kisat kisaamatta jos oltais oltu ulkokentällä. Joku raja sentäs. Hallissa olikin ihanan viileä, ihanteelliset olot kisata! Eka rata oli agilityrata jossa Hippi kirmasi väärään putkeen ennen kun oltiin ehditty alkua pidemmälle. Tämän jälkeen juoksi vielä pussin ohi ja sitten puomilla juoksi TAAS läpi. Ei muuta kuin sheltti syliin ja pois radalta. Houston, we have a (huge) problem. Kiva lähteä Ruotsiin kisaamaan kun kisapuomi on vähän hajalla.
Hyppäri oli tosi kivan tuntuinen ja vihdoinkin onnistuttiin vääntämään nolla! Viimeksi oltiin tehty hyppärinolla viime juhannuksena joten ihan mukava oli tällä kertaa onnistua. **Muokkaus. Eipäs ollakaan viime juhannuksena tehty hyppärinollaa vaan pitää kelata viime vuoden maaliskuulle asti**
Radalla tuli paljon putkilta kaarteluja (ne olemattomat putkijarrut...) ja yksi lähes yhteentörmäys mutta muuten ihan näppärä nolla. Kaartelukiertelynollalla sijoituttiin yllättäen peräti toiseksi, hiphei.

Maanantaina mentiin sitten Lohjalle epiksiin treenaamaan puomia. Ilmoitin Hipin mölliradalle ja kahdelle kisaavien radalle. Mölliradalla teimme oman version niin, että pääsin tekemään puomin kahdesti. Tällä kertaa Hippi pysähtyi joten palkkasin sitä huolella. Kisaavien radalla Hippi irtoili taas iloisena sinne tänne mutta nyt tehtiin puomi kisanomaisesti. Toisella kerralla Hippi pysähtyi liian ylös joten nostin sen puomin alastulon puoleenväliin ja hetsasin siinä jonka jälkeen kipaisi nopeasti oikeaan asentoon. Toisella yrityksellä kontaktit oli tosi hyvät joten palkkasin taas. Jei, kerrankin hyödylliset epikset joissa saatiin monta onnistunutta toistoa :) Päivän pilasi ainoastaan lämmittelylenkillä nähty kyy joka köllötteli siinä asfaltilla eikä sillä ollut aikomustakaan väistää meitä. Eka ja toivottavasti vika kyybongaus tälle kesälle...

Perjantaina olisi siis lähtö Ruotsiin, Märstaan. Siellä olisi Flowlla koiratanssikisa ja Hipillä agilitykisat. Toivottavasti ei sataisi vettä, se olisi varsin ankeeta eteenkin kun agility on nurmella. Muutoin on kyllä hauska lähteä reissuun pitkästä aikaa!

lauantai 17. toukokuuta 2014

KT-VSM 2014




Vieläkin hieman häkeltynyt olo. Flow meni ja voitti freestylen Suomen mestaruuden. Tässä taitaa mennä tovi asiaa sulatellessa. Vuosi sitten tammikuussa Flow aloitti samaisessa hallissa kisauransa vuoden ikäisenä hömpöttelijänä ja tänään plakkariin SM-titteli. Vähemmästäkin menee pää ihan pyörälle. Tuota otsikon sanahirviötä voin sen verran avata että siinä tarkoitetaan koiratanssin vapaatanssin Suomen mestaruutta. Onhan tuo melkoista kirjainjuhlaa mutta sama se, kelpaa meille :)

Kisoissa Flow teki tasaisen varmaa työtä. Alussa tuli muutama ylimääräinen pyörähdys käsipujottelussa ja pitkissä peruutuksissa + sivuaskeleissa meinasi tila loppua kesken ja jouduin vähän soveltamaan mutta muuten olen niiin tyytyväinen Flown tekemiseen. Jälleen kerran! Suomessa on koiratanssissa kova taso ja pikkuFlow meni voittamaan. Vetää sanattomaksi.

Pisteitä saatiin ihan hirveesti, yhteensä siis 187,34. Viime kisan huippupisteet lyötiin kymmenyksellä ja vielä isoissa kisoissa. Tuomarikohtaiset pisteet ja kommentit näyttivät tältä:
Johanna Saariluoma: Tekn. 189 tait. 89 yht. 178 "Ehjä kokonaisuus (alun pienestä haparoinnista huolimatta), kauniisto ja hyvällä asenteella työskentelevä koira. Hyvää täsmällisyyttä ohjelmassa"
Henna Meriharju: Tekn. 96 tait. 98 yht. 195 "Valtavan hieno! Ihailen malttia, millä Flow kuuntelee käskyjä, vaikka kovaa meneekin. Tätä on ilo katsoa!"
Mari Väänänen: Tekn. 99 tait. 91 yht. 190 "Hienoa yhteistyötä. Tällä tuomarilla meni kylmät väreet ihastellessa koiran keskittynyttä tekemistä. Ohjaaja ohjaa koiraansa kauniisti. Hyvä!"



Palkinnot oliva huikeat! Saatiin hienoja leluja, kuivattuja herkkuja, puolen kilon pussi Ziwipeakia ja tietysti jättiläismäinen pokaali. Flowlle taisi paras palkinto olla kaikkien ihanien koira- ja ihmiskavereiden moikkaaminen, se kun oli taas ihan onnessaan kaikkia lirkuttelemassa. Nyt Flow saa taukoilla koiratanssista Ruotsin kisoihin asti ja sitten kesällä vain ylläpidetään tempputaitoja. Ja huomenna temppuilemaan näyttelykehään, mitähän siitäkin tulee :D

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Hipin kootut kikkailut


Mikä tekee pienen sheltin onnelliseksi? Kun voi tehdä lähestulkoon mitä huvittaa! Jee! Hipin rallattelu-viikonloppu alkoi perjantaina ASTin epiksillä jonne menin treenaamaan puomia. Olin ajoissa paikalla ja istuin tovin autossa miettimässä onko vesisateessa kisaaminen kuitenkaan kaiken sen arvoista. Päätin kuitenki ilmoittautua kun kerta paikalle olin vääntäytynyt. Otin Hipille kaksi rataa, tuplattiin treenimahdollisuus. Rata oli tosi kiva. Alussa oli keinu, joka olikin molemmilla kerroilla tosi hyvä. Mutta puomi. Molemmilla kerroilla Hippi rallatteli kovaa kyytiä eikä edes harkinnut pysähydstä. Mikäs siinä, sheltti pääsi sylikyydillä pois molemmilta radoilta. Tämä meidän treenaamattomuus alkaa näkyä. Kun puomia ei olla tehty kuin kisoissa, ei se pidemmän päälle oikein toimi. Olen vähän liikaa myös höllännyt omia kriteereitä ajan saatossa eikä se kyllä ole reilua koiralle. Vaikka en ole enää suunnitellut nipottaa puomin suorituksesta, ei tuo kontaktin juokseminen tai siltä hyppiminenkään ihan järin kannattavaa ole. Täytyy siis vääntäytyä välillä hallille ihan treenaamaankin.

Eilen päivä alkoi oman seuran tokokokeella. Tuomarina oli Ilkka Sten jolle lähdettiin näyttämään osaamistamme. Hippi toki näytti vähän erilaista osaamista kuin mitä sääntökirjassa sanotaan mutta se nyt ei varmasti tule kellekään yllätyksenä. Paikallamakuu oli hyvä, siitä 10. Meitä ennen oli kaksi koiraa joten käytin Hipin ulkona ja heittelin sille vähän nameja pusikkoon jotta rauhoittuisi niitä etsimään. Edeltävä koira päätti pissata ruutuun joten tuli vähän lisää odottelua kun pissahiekat kiikutettiin kehästä ja ruutua siirrettiin. Ekana liikkeenä oli tunnari joka olisikin mennyt ihan tosi hyvin ellei Hippi olisi lähtenyt luovuttamaan kapulaa tuomarille. Erheen huomatessa Hippi meni hämilleen ja jäi tuijottamaan yleisöä. Katselin siinä hetken, että miten Hippi meinaa asian ratkaista mutta sitten päätin paljastaa missä olin edelleen seisomassa... Nolla tästä. Toki olisin voinut kutsua koiraa aikaisemmin mutta eipä tullut mieleen kun jäin mielenkiinnolla katsomaan mitä Hippi duunaa. Kerrankin olisi tullut oikea kapula muihin koskematta (tai no, yksi kapula vähän lensi sivuun kun Hippi ryntäsi kapuloille niin vauhdilla).
Kaukoissa Hippi oli hieman sekaisin, varmaan äskeinen "moka" oli hieman sekoittanut sen nuppia. Kaksoiskäskyjä ja etenemistä, ihme kyllä 5 silti. Liikkeestä istuminen ihan ok -> 8. Seuraaminen oli yhtä kaaosta. Hippi poikitti, vinkui, näpsi ja pöllöili -> 7,5. Luoksetulossa ponkaisi taas istumaan! Tätä ei tee KOSKAAN treeneissä mutta neljässä viimeisessä kokeessa kyllä. Pysähdyksiä Hipillä ei ollut (taaskaan) aikomustakaan tehdä. Hidasti kyllä vähän vauhtia mutta sitten kiihdytti taas laukkaansa. Metallinoudossa päästi pienen kiekaisun lähdössä mutta silti 10. Hyppynouto normisuoritus -> 10. Ruutuun meni hyvin mutta pientä kaartelua ennen pysähdystä ja maahanmenoon tarvitsi jostain syystä tuplakäskyn. Loppu hyvä ja tästä 8 niinkuin yhteisvaikutelmastakin. Pisteitä saatiin 194 eli 3-tulos. Kuudesta koirakosta päästiin silti jopa palkinnoille 3. sijalla.



Loppukokeen olin koetoimitsijana ja sitten kurvattiin taas ASTin kentälle agilitykisoihin. Tuomarina kisoissa toimi Anne Savioja ja radat olivat taas totuttuun tyyliin oikein mukavat. Agilityrata oli ihan ok, keinulta hyppäsi vähän vinoon ja puomi oli huono. Ensin stoppasi ylemmäs ja sitten hyppäsi sivuun. Nyt on pakko treenata oikeasti. Lopun kiemuroissa Hippi hyppäsi yhden väärän hypyn putken jälkeen joten siitä hylky. Hyppyrata oli ihme sekoilua ja Hippi sinkoili vääriin putkiin minkä ehti. Ollaan viimeksi tehty hyppäriltä nolla viime juhannuksena eikä parannusta asiaan näytä tulevan tällä tyylillä. Että sellainen päivä :D

Agilityrata
Hyppyrata

Tänään kävin hallilla pitämässä näyttelykoulutusta nuorisoryhmälle ja sen jälkeen Hippi pääsi tekemään puomia. Palattiin taas alkuun eli naksu ja kosketusalusta peliin mukaan. Kyllähän nää onnistuu mutta eipä tässä nyt muu auta kuin palkata paljon oikesta suorituksista.

Flow keräilee edelleen voimia ensi lauantain SM-kisoihin. Viime viikonloppuna pääsi treenaamaan kahdesti lyhyet treenit kun piipahdettiin Turussa. Viikolla ollaan tehty vain muutamia yksittäisiä temppuja lenkkien ohessa. Oma osuuteni on myös jäänyt treenaamatta, en edelleenkään ole tehnyt ohjelmaa ilman koiraa. Mulla ei oikein ole ollut sellaista sopivaa inspiraatiota. Ehkä mun ei pitäisi olla noissa isoissa kisoissa koska en ota niitä "tilanteen vaatimalla vakavuudella". Mulle on ihan se ja sama miten siellä käy, todennäköisesti voin olla silti tyytyväinen koiraan. Ensi viikolla otan ohjelman läpi kerran musiikin kanssa ja toivottavasti treenaaminen olisi sitten siinä. Ai niin, pääsihän Flowkin treenaamaan tänään hallilla. Kaivoin näyttelyhihnan esiin ja kokeiltiin hieman ravaamista. Niin no. Liikkumista se on hyppiminen ja loikkiminenkin. Sheltit ovat oppineet tuon näyttelyravaamisen ihan itsestään mutta Flowlle tämä touhu on vielä hiukan epäselvää. Ehkä siis panostamme tähän tulevalla viikolla sillä todennäköisesti osaamme sen koiratanssi-ohjelman paljon paremmin kuin nätisti ravaamisen.

torstai 1. toukokuuta 2014

Pandan hammasoperaatio ja vappuliitelyt


Eilen Panda pääsi yllättäen hammashoitoon kun töissä oli päivällä tyhjää. Pandaltahan poistetiin kaksi vuotta sitten kaksi murtunutta etuhammasta ja silloin vasen ala I1 jätettiin paikoilleen kun se näytti olevan kunnossa. Nyt kuitenkin hammas on alkanut hieman liikkua joten halusin sen poistettavan. Pandallahan on sivuääni sydämessä joten anestesia on aina hieman jännittävämpi. Esilääkkeeksi Panda sai morffiinia joka pistikin vappuaaton kunniaksi mummelin pään sopivasti sekaisin.



Sydämen vajaatoiminnan takia Panda sai lisähappea maskilla ennen nukautusta ja intubointia.

Pandalta röntgenkuvattiin, tarkastettiin ja putsattiin kaikki hampaat. Suu oli muuten siisti mutta vasemmalta taaimmaisin alaposkihammas oli ihan ruskea eli kuollut. Panda on mahdollisesti puraissut sillä jotain koska hammas ei liikkunut eikä syventyneitä ientaskuja ollut sen ympärillä. Tämäkin hammas poistettiin sillä kuollut hammas toimii aina myös tulehduspesäkkeenä eikä se ole hyvä asia pumppuvikaisen koiran kanssa. Etuhampaassa olikin juurimurtuma ja siksi se oli liikkuva. Mutta nyt Pandan suu on taas priimakunnossa :)

Panda sai viettää lopun työpäivän heräämössä missä köllötteli tyytyväisenä lämpöpatjan päällä. Kuvassa Pandalla on vielä intubaatioputki, ei siis heräillyt koko aikaa sen kanssa ;)


Töiden jälkeen käytin koiran ihan pienellä lenkillä ja Pandakin oli jo jalkeillaan vaikkakin melkoisessa vappusoosissa.


Vappua vietettiin Vuokon luona missä Panda sai oman heräämis"vankilan", siellä se lepäili tyytyväisenä koko illan.

Hipin kanssa tehtiin paristi tunnaria. Molemmilla toistoilla toi omansa koskematta muihin mutta ei lähtenyt ekalla käskyllä. Ehkä tilanne tuli sille niin yllättäen ettei oikein tajunnut mitä tehdä. Tai sitten ollaan saatu uusi ongelma aikaiseksi :D No, ehkä tämä on pienempi paha kuin se muiden siirtely!

Tänään oli Hipillä kaksi starttia oman seuran kisoissa. Koska Pandakin oli jo lähes oma itsensä, otin senkin mukaan autoon nukkumaan. Tuomarina oli Anne Savioja. Eka rata näytti ei-niin-meidä-radalta eikä se sellainen ollutkaan :D Positiivista radalla oli hyvä keinu mutta muuten Hippi meni sinne minne ohjattiin (eli väärille esteille). Puomilla juoksi sitten iloisesti ilman pysäytystä joten keskeytettiin siihen.

Toinen rata vaikutti paljon hauskemmalta ja siltä saatiinkin tehtyä kelpo nolla. Mulla on selvästi joku asennevamma sillä jos rata ei näytä kivalta, ei sitä voi suorittaa kunnolla 8) Meiltä ei minkäälaiset pakkonollat onnistu jos rata ei miellytä.
Tällä radalla kepeillemeno oli vähän tökkivä mutta en oo treenannut keppikulmia tai takaaleikkauksia pitkään aikaan niin tehtiin sitten tuollainen nössöratkaisu jotta pääsin toiselle puolelle. Puomi oli huono koska Hippi ei vaan osaa mennä alas asti jos jään itse taakse. Enpä ole koskaan saanut sitä treenattua kuntoon. Tai ainakaan kisakuntoon. Mutta rata oli muuten hyvä ja sujuva joten siihen voi olla varsin tyytyväinen!


Flow tapasi monta ihanaa pentua kisoissa joiden kanssa se pääsi leikkimään. Voi että se osaakin olla niin liikkis kun ihan tohkeissaan painii pienten pentusten kanssa. Lienee samalla aaltopituudella.
Muuten Flow on saanut vain lomailla viime kisojen jälkeen, ei ole päässyt oikein mitään tekemään. Paitsi remuamaan metsään. Parin viikon päästä olisi koiratanssin SM-kisat joten samoilla valmisteluilla mennään. Vähän treeniä ja nekin vain sellaisia hyvin lyhyitä "intotreenejä". Itse yritän oikeasti opetella ohjelman kunnolla. Onhan tässä vielä onneksi aikaa (kisapäivää edeltävää päivää odotellessa...)