keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Roskilden reissu


Olipas melkoisen rankka reissu vaikka menikin niin nappiin kun vaan voi mennä! Tosin ensimmäinen mutka tuli jälleen lentokentällä kun virkailija sanoi Hipin olevan liian iso lentokassiin. Onhan se tosi hyvä, että ovat nykyään tarkempia asian suhteen mutta onneksi sain puhuttua koiran koneeseen. Olisi muuten tullut ajateltua lyhyempi reissu kun oltais jääty tiskille.
Oltiin tultu hyvissä ajoin kentälle joten odoteltiin portilla lentoa tunnin verran, Hippi otti lungisti ja nukkui lattialla.



Itse lento meni tuttuun tapaan, Hippi kääntyi ehkä kerran kassissaan ja muuten veti sikeitä. Ruotsissa vaihtokin onnistui näppärästi eikä jatkolentokaan tuottanut Hipille ongelmia. Tanskassa odoteltiin kolmisen tuntia kyytiä. Onneksi ilma oli aurinkoinen joten istuttiin Hipin kanssa pihalla lueskelemassa.

Ollaan saavuttu kohteeseen!


Lopulta Vuokon seurue saapui myös Tanskaan ja kavuttiin matkailuauton kyytiin jossa Flow jo innokkaana odottelikin! F oli ollut helppo matkaseuralainen, mitä nyt oli kerran varastanut Jos-holskun ruoat. Perjantaina ajettiin suoraan Roskilden leirintäalueelle joka olikin ihan näyttely/kisapaikan vieressä. Oli kyllä tosi näppärää asua ihan tapahtumien vieressä, pystyi käymään välissä vaihtamassa koiria tai hakemassa vaatetta lisää. Sää oli muuttunut harmaammaksi ja sellaisena se pysyikin koko viikonlopun ajan. Kylmää, märkää ja harmaata. Ei varsinaisesti ihan mikään ihannesää.

Lauantaina oli Hipin vuoro päästä näytelmäkehään. Shelttejä oli saapunut 44 Blaz Cavcicin arvosteltavaksi. Taso oli samalla lailla vaihtelevaa kuin Suomessakin. En katsonut kaikkia koiria mutta luonteet näyttivät hyvin reippailta muutamia vässyköitä lukuunottamatta. Veteraaninarttuja oli 4 kappaletta. Hippi oli kovin tohkeissaan ja jos kehässä olisi palkittu täpäkin esiintyjä, olisi tämä palkinto kuulunut ehdottomasti Hipille. Siellä se seisoi kuin tinasotilas asennossaan. Tuomari huomasi puuttuvan hampaan mutta totesin siihen vain että se piti poistaa. Eikä hän syytä siihen kysynyt. Laatuarvostelussa tuli eri ja kilpailuluokassa Hippi oli kolmas, voitti sentäs yhden inttivalion :P Arvostelu oli vähän mitäänsanomaton, sellaista yleistä diipadaapaa mutta niinhän noi tuppaa olemaan "9 years tricolour bitch of good size and type. Very lively. Correct feminin head. Compact neck. Good body, good angulation and movement" Tosin mua nauratti toi very lively-kommentti, sellainen se Hippi on <3

Leirintäalueen suihkut olivat oikein ihana kokemus. Vaati vähän sisua käydä sellaisessa kylmässä katoksessa suihkussa, ilman mitään lämmitystä. Onneksi vesi oli siedettävän lämmintä. Olishan tuo kokemus ollut astetta miellyttävämpi jos ulkona ei olisi ollut niin pirun kylmä. Tästä(kin) selvittiin kuitenkin hengissä ja asuntoautossa oli onneksi toimiva lämmitys.



Sunnuntaina ilma oli vieläkin kurjempi. Vettä tihkutti heti aamusta alkaen eikä vähäiset lämpöasteet piristäneet millään muotoa. Eipä siinä muu auttanut kuin lähteä raahautumaan koiratanssikehälle joka oli näyttelyn isossa kehässä keskellä myyntikojuja. Heti alkuun oli käynnistymisvaikeuksia kun sähköä ei tullut ja kaapeleita piti vaihtaa. Tämän takia kisat pääsivät alkamaan myöhässä. No hei, mikäs siinä tihkusateessa seistessä. Meillähän ei luonnollisesti mitään telttoja ollut mukana (toisin kuin noin jokaisella tanskalaisella, taitavat tuntea maansa sääolosuhteiden vajaavaisuudet). Vuokko ja Jos aloittivat kilpailun sillä Vuokon spitz-lapset olivat menossa näyttelykehään melkein heti kt-kisan jälkeen. Jos tekikin hienon suorituksen johon sai olla syystäkin tyytyväinen! Luokkajärjestys oli ihan sikinsokin ja koska en tietenkään ollut ottanut lähtöluetteloa mukaani, olin ihan pihalla kisan kulusta. Muistelin vain, ettei Flow ollut ihan ensimmäinen 3-luokassa. Tihkusateessa vuoroa odotellessa alkoi takin poisottaminen tuntua hyvin epämiellyttävältä ajatukselta, kuin myös ohjelman alun maassa makaaminen. Märkä ruohokaan kun ei kauhean houkuttelevalta tuntunut.


3-luokassa oli hyvä taso, koirat olivat kauttaaltaan teknisesti tosi taitavia ja uusia ideoita temppuihinkin tuli. Flown esitys meni hyvin. Reippaasti könysin sinne litimärälle ruohollekin makaamaan. Sen kerran kun sitä on kuitenkin Tanskaan asti lähdetty kisaamaan niin tehdään sitten tyylillä ;) Flow hoiti oman osuutensa kellontarkasti, ei onneksi tietoakaan viime kisojen hämmennyshetkistä joten uskon niiden johtuneen kyseisten kisojen olosuhteista ja siitä, että koira pääsi niin myöhään halliin juoksun takia. Ihan loppu meni vähän vammaisesti kun olin hippasen liian nopeasti loppuasennossa vilkuttelemassa, musiikki sitten jatkuikin vielä aika pitkään joten siinä me sitten tönötettiin ja vilkutettiin...



Kisan jälkeen vietiin koirat hetkeksi autoon lepäämään ennen kun lähdettiin taas kisapaikalle jännittämään palkintojenjakoa. Jos oli ainoa luokassaan ja koska sai kuitenkin hyvät pisteet, oli Tanskan HTM-serti näin plakkarissa! Freestyle-luokassa oli 7 osallistujaa ja Flow meni nappaamaan luokkavoiton sertin kera! Kisa oli tosi tiukka, eroa kakkoseen oli vain 0,23 pistettä! Flow sai pisteitä yhteensä 26,8/30. Kommentteja saatiin muutamia: " Fin udförelse, mygt fine detaljer" Good timing trough the hole story. Nice work. Good Intro tells the story very well".
Huimaa, nyt Flowlla on Ruotsin ja Tanskan sertit odottelemassa Suomen "kolmatta" eli valioivaa sertiä. Aikarajahan ei ollut vielä täynnä viime kisoissa joten ehkäpä joskus Flow saa nuo kolme valionarvoa kerralla. Tai itseasiassa vissiinkin neljä sillä noista saanee rakennettua kasaan myös Pohjoismaiden koiratanssivalionarvon! No, se on sen ajan murhe. Se valionarvo tulee jos on tullakseen.


Voittoisat kaverukset


Kisojen jälkeen lähdettiin ajelemaan Ruotsin puolelle jossa yövyttiin Skånessa eläintarhan leirintäalueella. Matkalla huomattiin yhden renkaan olevan hieman huonossa hapessa. Soitto auton omistajalle ja sovittiin, että ajetaan kuienkin perille ja aamulla vaihdetaan vararengas alle. Leirintäalueella taas huomattiin, että kaasu oli asuntoautosta loppu eikä lämmitys toiminut. Kylmä yö siis tiedossa eikä aamulla autossa ollutkaan enää kuin 9 astetta lämmintä. Olin pukenut paljon vaatetta ylle mutta silti aamulla olin aivan jäässä. Herätys oli aikaisin jotta päästiin heti ensimmäisenä jonottamaan autohuoltamon pihalle. Onneksi nämä suostuivat vaihtamaan renkaan samantien joten päästiin sitten jatkamaan matkaa kohti Tukholmaa. Ajomatka meni suht näppärästi vaikka aikaa kuluikin pysähdyksineen melkein 9 tuntia. Siihen päälle pienet seikkailut isolla autolla Tukholman keskustassa kun ensin ajoimme väärään terminaaliin. Lopulta päästiin kuitenkin laivaan jossa mahdutimme yhteen hyttiin kuusi koiraa ja 3,5 ihmistä. Eikä tehnyt edes tiukkaa :)


Hiukan tärähtänyt kuva iloisesta matkaseurueesta.



Tiistaina oltiin aamulla Turussa josta vielä parin tunnin ajomatka kotiin. Ehdin käydä kotona pienillä päikkäreillä ja sitten reippaana (=rättiväsyneenä) iltavuoroon. Yksi lisävapaapäivä ei olisi ollut lainkaan huono idea.

Tänään sain Dion hoidosta kotiin. Siellä oli käynyt pieni tapaturma kun hässäkkätilanteessa Dio oli saanut pienen tokkaisun päähänsä. Onneksi mitään ei mennyt rikki ja selvittiin karvojen ajelulla ja antibioottikuurilla. Koirat ovat koiria ja näitä nyt vaan sattuu ja tapahtuu vaikka olisi kuinka varovainen. Onni onnettomuudessa ettei kulmahammas osunut silmään vaan teki pienen reiän tuohon stopin kohdalle. Nyt siitä on karvat ajeltu ja Piupalilla on aika katu-uskottava look.



Onneksi karvat ovat uusiutuva luonnonvara eikä pentua haava häiritse millään muotoa. Pieni reikäpää <3

(Bloggeri ei taas anna tehdä noita kappalejakoja... Nyt on pätkiä ihan pötkössä! Siksi välissä on muutama aiheeseen liittymätön kuva jakamaan tekstiä)

torstai 23. huhtikuuta 2015

Tähän hymynaama



Omistaja BÖCKERMAN NADJA

Eläimen nimi HIPPI

Eläinlaji Koira

Lähettäjä ANIDENT /KUNTSI-VAATTOVAARA H



Näyte-ID 2266440

Testi Tulos Yksikkö Refer. Min Max

-------- ----- ------- ------ ------ ------

Spec cPL (kvantit.) 65 µg/l (*--) 0 200

Hipin verinäytetulos tuli ja sehän oli vallan kunnossa :) Vaikka olen hieman lisännyt ruoan rasvapitoisuutta, ei haima ole siitä suuttunut! Tällä ruokavaliolla Hippi onkin saanut inasen painoa lisää (joka nyt hyvä) ja turkki on taas erinomaisessa kunnossa! Helpotuksen huokaus!

Flowlta tuli terveisiä Ruotsista, on ollut oikein kiltti matkustaja. Mitä nyt oli varastanut Jos-pojan ruoat kupista. Dio lähti tänään Inkooseen. Oli onnesta soikeana kun pääsi siskon ja Jin-bortsun kanssa telmimään. Hiki hatussa pistivät painien eikä Dio edes huomannut kun lähdin. Dio myös mitattiin pikaisesti, korkeutta on nyt 32cm ja painoa tasan 5kg. Hippi pääsi Eran trimmaukseen kun itse olin vähän alkuun korvia ja tassuja nyrhinyt. Nyt nukkumaan, aamulla sitten lentokentälle ja matkaan!

Pesty ja puunattu shetlantilainen kuivumassa. Tyynyn päällä luonnollisesti.

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Matkakuumetta





Flow lähti tänään Vuokon ja komppanian kanssa reissuun. Ajelevat matkailuautolla Ruotsin kautta Tanskaan ja Flow pääsee spitz-ystäviensä ja Jos-holskun kanssa viettämään karavaanarielämää. Dion vien huomenna Inkooseen Eralle ja sitten vaan ootellaan Hipin kanssa perjantain lentoa. Kone on yhden aikaan Tanskassa ja siellä vietetään aikaa iltaan asti Vuokon seuruetta odotellen. Hipille täytyy huomenna vielä naksutella lentokassiin sujahtamista, viime lennosta kun on jo pari vuotta. Tässä lennossa on vaihto Ruotsissa ja aikaa on siihen vain 35 minuuttia mutta eiköhän sekin luonnistu. Tanskan kisoista tuli osallistujalista ja FS 3-luokassa on 7 koiraa, kivaa kun on kilpailua :) Tanskassa vain voittajalle jaetaan serti joten sen saavuttaminen onkin paljon haastavampaa kuin Suomessa tai Ruotsissa. Toivottavasti Flown kanssa saadaan tehtyä hyvä ja sujuva suoritus, se jää sitten nähtäväksi mihin se riittää.

Piupali sai eilen rabiesrokotteen. Ihan kahta viikkoa nelosrokotteen tehosteesta ei ehtinyt kulua mutta halusin sen nyt kuitenkin jotta kolmen viikon varoaika olisi äkkiä ohi ja pääsisi vaikka johonkin match showhun käymään. Etenkin pennulle oon noi rokotteet antanut aina erikseen. Elimistölle vähän vähemmän rankkaa kun ei kaikkia aineita tuupata kerralla.

Hipin cPL-arvo ei ole vieläkään tullut, tosin siinä on mennyt ennenkin tovi. Odottavan aika on tunnetusti pitkä. Huomenna Hippi joutuu pesuun. Sen jälkeen täytyy pitää se kurissa jottei pääse kieriskelemään pellolla, jostain syystä harrastaa sitä ihan intona.

sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Eka tuomariharjoittelu takana


Hipiltä tsekattiin torstaina taas verinäytteet. Haimatulehdusta mittaava arvo tulee ensi viikolla koska se näyte tutkitaan ulkopuolisessa labrassa. Maksa- ja munuaisarvot olivat kunnossa, mikä on loistava asia. Sappirakon poiston jälkeen ei Hipin ALAT ole ollut koholla, helpotus! Nyt täytyy vielä jännätä tuo cPL-tulosta. Hippi pääsi torstaina myös Hyytiäisen Marin käsittelyyn. Ei Hippi ollutkaan niin jumissa kuin mitä olin pelännyt, normijumit etuosassa mitä on melkein aina. Dio pääsi mukaan harjoittelemaan vain olemista. Flow on onneksi tähän hommaan hyvä opettaja joten muutaman minuutin vinkumisen jälkeen Dio pisti maate ja nukkui lattialla Hipin hoidon ajan.



Tätä taitoa tarvitaan ja siitä olen Dioa paljon palkannut. Hipin hoito meni sutjakkaasti joten Mari ehti käydä myös Dion pikaisesti läpi. Onhan Diokin jäänyt välillä vähän isompien jalkoihin joten ihan hyvä, että palikat saatiin nyt paikoilleen.

Dion sisäsiisteys etenee erinomaisesti. Se osaa nyt pyytää ulos eikä sisälle ole moneen päivään tullut vahinkoja. Onhan tää edellyttänyt jatkuvaa pihalla ramppausta ja mulla on edelleen kello soimassa viideltä joka päivä jolloin käydään ensimmäinen ulkoilu ja sitten takaisin nukkumaan. Mutta onneksi tää kaikki on kannattanut. Eihän Dio edelleenkään osaa päivällä pitkiä pätkiä pidättämään joten ulkona ramppaamiset jatkuvat vielä määrittelemättömän ajan. Kuitenkin tää pahin pissaralli meni tällä(kin) kertaa yllättävän kivuttomasti! Dio on myös oppinut hyppäämään sänkyyn ja se nukkuukin siellä ison osan ajasta. Silti yöt se nukkuu sängyn vieressä pedissään missä on pennusta asti oppinut olemaan.

Kävi muuten melkoinen tuuri pari viikkoa sitten kun huomasin kaverin linkittäneen faceen M&M:n tarjouksen BOT-takeista. Takit olivat ihan tolkuttoman halpoja joten päätin tilata takin vaikkei siellä ihan oikeaa kokoa ollutkaan enää jäljellä. Flowlla on 55cm verkkoBOT mutta tilasin nyt 49cm normitakin. Saishan sen sit myytyä jos olisi ihan liian pieni. Eilen saapui tilaus ja hittolainen, takkihan oli kuin valettu Flowlle! Ja siis maksoi 22,80! Tää tarjous oli ollut kuulemma joku järjestelmävirhe eikä se ollut kuin muutaman tunnin voimassa mutta tällä kertaa oli onnea matkassa kun noi halvalla sai täysin sopivan BOTin Flowlle.

Eilen oli mun eka koiratanssin tuomariharjoittelu Salon KT-kisoissa. Olipahan jännä päivä, tuomaroidessa katseli ohjelmia ihan eri kantilta ja onhan tuo arvostelu aika rankkaa hommaa. Etenkin isossa luokassa jossa pitää kokoajan suhteuttaa pisteet myös muihin jotta koirakoiden keskinäinen järjestys pysyy linjassa. Olin päivän päätteeks aika puhki, sen verran intensiivisesti ohjelmiin piti keskittyä jottei mikään yksityiskohta livahtaisi ohi silmien. Virheiden havaitseminen tuntuu vastahakoiselta, tekisi mieli peittää silmät ja nähdä vain ne kaikki hyvät kohdat koska niitä on yleensä ohjelmissa kuitenkin paljon enemmän. Säännöt ja tuomarointiohjeet kuitenkin määräävät paljolti arvostelua mutta onneksi kokonaisuus on kuitenkin isossa roolissa eikä pienet virheet. Koirat olivat mukana häkissä ja Dio oli kyllä hirmu kiltisti, pihahdustakaan ei mökistä kuulunut koko päivänä. Päivä oli varmasti tosi tylsä mutta silti se malttoi vain lepäillä vaikka ympäriltä kuului musiikkia, ihmisten ja koirien ääniä. Kyllä siitä vielä hieno koira tulee :) Tai no, onhan se nyt jo.

Ensi viikonloppuna onkin jännää kun lähdetään Tanskaan kisaamaan ja näyttelyyn. Flow pääsee koiradanssaamaan ja Hippi misseilemään. Vuokko ottaa Flown matkaan jo keskiviikkona kun he lähtevät matkaan asuntoautolla Ruotsin läpi ajaen. Mä lennän sitten perjantaina Hipin kanssa suoraan Tanskaan. Dio pääsee Eralle kyläilemään ja leikkimään siskon kanssa. Jänskää päästä taas reissuun ja ulkomaille kisaamaan!

lauantai 11. huhtikuuta 2015

16 viikkoa


Diolle tuli eilen 16 viikkoa mittariin joten sitä juhlistettiin tehosterokotuksella. Terveystarkissa kaikki kunnossa eikä sydämen kuuntelussa ollut mitään erikoista. Etuhampaat vaihtuvat vauhdilla ja kulmureissakin havaittavissa pientä värin vaihtumista. Kynä seinään-mittauksella sain korkeudeksi 30,5cm ja painoa oli 4,5kg.



Tänään päätin myös, että nyt alkaa Diolla odottamisen opettaminen. Yritin saada siitä poseerauskuvia mutta eihän siitä mitään tullut kun pikkuriiviö kirmaili pitkin peltoa valtoimenaan eikä tietenkään osannut olla millään kivellä niinkuin vanhat ja viisaat. Eli heti huomenna ryhdistäydymme tämän asian kanssa!

Tässä kuvassa muuten asennot hieman vääristävät mittasuhteita, ei Dio vielä ihan Hipin kokoinen ole :)






Flowlla onkin nykyään kaksi kirittäjää.




Flow on kyllä ehkä maailman lehmänhermoisin ton pennun kanssa. Dio roikkuu kaulassa, niskassa, korvissa ja suupielissä ja Flow vaan kääntää vähän päätään sivuun.


Hipillä ei ole samanlaista asennetta penukkia kohtaan vaikka kyllä leikkii sen kanssa lähes päivittäin.




















tiistai 7. huhtikuuta 2015

Vuoden 2014 FS-koira


VauhtiFlow sai eilen sähköpostia. Hänet on valittu Tahtitassujen vuoden 2014 Freestyle-koiraksi! Tämä palkinto oli nyt ensimmäistä kertaa jaossa ja Flowlla oli kunnia saada tämä tunnustus itselleen. Kuten olen ehkä jo kirjoittanut aiemminkin, oli Flown ensimmäinen vuosi voittaja-luokassa jotain ihan käsittämätöntä. Sertejä tärkeämpää oli ne kaikki onnistuneet kisasuoritukset, tuon koiran kanssa on niin nautinto olla kehässä. Siihen voi luottaa kuin kiveen vaikka uusia ja ihmeellisiä tilanteita ja kisapaikkoja oli matkan varrella. Eipä tässä enää mitään tavoitteita ole, ne on jo täytetty ennen kuin niitä oli ehtinyt edes muodostua. Nyt opiskellaan uusia liikkeitä ja katsotaan josko ne saisi kisoissakin toimimaan.

maanantai 6. huhtikuuta 2015

Palasista isommiksi kokonaisuuksiksi


Temppujen ja liikkeiden opettaminen on välillä kuin korttitalon rakentamista. Kun aloittaa alemmista perusteista, on päälle helppo kasata uusia kerroksia. Usein koiran taidot ruokkivat toisia ja jotkut vaikeammat liikkeet ovatkin helppoja kun koira on ensin oppinut kyseistä liikettä edeltävät taidot. Dion kanssa aloitin takapäänkäyttötemput peruuttamisesta. Muutamat ensimmäiset toistot autoin kädellä mutta sen jälkeen odotin, että Dio tarjoaa peruuttamista. Kun peruuttamisen palasteli aivan minimaalisiksi osiksi (alkaen koiran "nojaamisesta" taaksepäin), hoksasi Dio idean suht nopeasti. Kun koira oli oppinut liikkumaan taaksepäin, otin seuraavaksi jalkojen välistä peruuttamisen. Tämä on suht helppo temppu auttaa ja houkutella joten saatiin nopeasti toinen kerros rakennettua. Nyt ollaan harjoiteltu viimeiseksi takaperin pujottelua. Tässä oli samoja elementtejä kun tuossa jalkojen välistä peruuttamisella joten pienellä vaivalla alkoi molemmat puolet valmistumaan. Koska temput ovat olleet tietynlaista jatkumoa, pienillä muutoksilla, on nämä olleet helpohkoja opettaa vähäisillä toistomäärillä. Eihän ne tietenkään valmiita vielä ole mutta Dio toistaa ne hyvin pienillä käsiavuilla. Vielä en ole edes käskyä yhdistänyt, se olisi seuraavaksi ohjelmassa.

Tänään olin reipas ja raahasin ihan koiranruokatynnyrinkin pihalle jotta sain treenattua kunnolla Flown kanssa esineen kiertoa peruuttaen. Tämä on ollut, ja on edelleen, aika vaikea temppu Flowlle joten se vaatii kyllä treeniä. Flow helposti kiihdyttää liian nopeasti kun on tulossa mua kohti eikä osaa vielä kunnolla kääntää takapäätään oikeaan suuntaan. Tässä on varmasti vaikeutena se, että tuo kääntöliike on hyvin samanlainen kun jalkojen välistä peruuttamisella eikä Flow osaa vielä kunnolla näitä erottaa. Pitäisi enemmän tehdä tuota pelkkää esineen etuosan kääntöä koska se selvästi on tuon liikkeen vaikein osa. Flowlla lähtee välillä tuo kaari myös hieman liikaa ulospäin joten ihan kristallinkirkkaana liikkeen ideaa en mustavalkoiselle ole saanut vielä esiteltyä.

Treenasin muuten Flown kanssa front-asentoa ja Hippi oli maassa odottelemassa omaa vuoroaan. Yleensä treenatessa toinen makoilee vähän matkan päässä ja tämä toimiikin ihan hyvin. Videolta näkyikin miten Hippi päättikin kikkailla vähän omiaan selän takana :D On se välillä hömelö <3

Flown edessä kävely on nyt edennyt muutamiin askeliin. Välillä on menossa hieman sivuun mutta ainakin nyt olen palkannut kaikki askeleet koska ne ovat olleet niin vaikeat ilman kosketuskepin apua. Tosin tässä pitää olla tosi tarkkana, että Flown pää on varmasti suorassa ja katse eteenpäin ennen kun alkaa askelia pyytämään. Nää kaks uutta temppua olis tarkoitus saada uuteen ohjelmaan kuukauden päästä. Voi olla, että on hieman liian vaativaa joten ohjelmaa täytyy sitten muokata jos nämä osoittautuvat liian haasteellisiksi.

Tässä pieni pätkä päivän treeneistä. Diolla perusasentoa ja takaperin pujottelua, Hippi sitäsuntätä-kikkailua ja Flow harjoitteli uusia temppujaan.



Tänään muuten lähti toinen alaleuan keskimmäisistä tikareista, yksi kerrallaan ne vähenee! Hahaa! Uudet hampaat pilkistävät jo, onneksi ne ovat hieman tylpempää mallia.



sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Tuomarikurssilla osa 3


Hitsi kun näitä tekstejä ei muka ehdi kirjoittelemaan joten nyt yritetään kaivella muistista vanhoja juttuja. Viime viikonloppuna oli siis tuo viimeinen tuomarikurssi jossa nivottiin kaikkea oppimaamme yhteen. Katsottiin taas videoita ja nyt arvostelimme ihan "oikeasti" koko ohjelman. Edelleen olen vahvasti sitä mieltä, että tämä laji on kovin monimutkainen arvostella! Niin paljon asioita, joihin pitää kiinnittää huomiota ohjelmissa. Kävimme myös arvostelemassa livekoirakoita joita oli saapunut paikalle viisi kappaletta. Onneksi tuo koko ohjelman arvostelu oli kuitenkin hieman selkeämpää kuin vain yhden osa-alueen vahtaaminen. Siinä se kokonaisuus painottui vielä enemmän. Ja kokonaisuus toki ratkaisee tietyssä määrin! Arvosteltaessa huomasin, että olenkin itse ajateltua "kiltimpi" tuomari. Tai siis sujuva ja hyvä yhteistyö meni monien pikkuvirheiden ohi. Yritin selvästi etsiä kaikista ohjelmista sitä hyvää sen sijaan että olisin vahdannut vain virheitä. Muutenkin koiratanssin tuomariohjeen virhelista on masentavan pitkä. Muistan lukeneeni tuon silloin kun lajista tuli virallinen eikä se yhtään helpottanut aloittelevan koirakon pientä ahdistusta. Onneksi arvostelu ei ole pelkkien virheiden etsimistä vaikka niitä paljon onkin listattu. Itse uskon olevani koiran teknistä osaamista arvostava tuomari ja koirakon yhteistyö tulee olemaan isoimmassa roolissa arvosteluissani.

Keskustelimme myös paljon eri luokkien eroista arvostelussa eikä tämäkään ollut helppo nakki. Tuolla samaisessa arvosteluohjeessa on hyyyvin suuntaa antavat raamit luokkien tasovaatimuksista mutta ei ne kauheasti kerro tuomarille kuin kisaajillekaan luokan vaatimuksista. Täytyy vain itselle tehdä selkeäksi tasovaatimukset eri luokkien välille ja arvostella sen mukaan. Sunnuntaina kurssi päättyi tenttiin joka onneksi meni läpi. Seuraavaksi ovat sitten vuorossa harjoitusarvostelut virallisissa kisoissa. Ensimmäinen harjoitusarvosteluni onkin kahden viikon päästä Salossa, jännää! Täytyy edelleen harjoitella etenkin HTM-positioiden merkkaamista videoiden avulla, se kun tuntuu olevan varsin haasteellista.

Dio oli taas hirmuisen kiltti kurssikoira. Nukkui tai söi luita lainatussa pehmovankilassaan vaikka päivät olivat koirille tylsät. Hotellissa oli kuin kotonaan, kaiveli kasseista tavaroita ja puri kaikkea liikkuvaa. Aamiaisen ajaksi koirat jäivät yksin huoneeseen ja senkin ajan Dio oli vain nukkunut sillä tuli ovelle vastaan kovasti venytellen. Miten siitä on voinut tulla noin helppo reissukoira vaikka ikää on vasta sen 15 viikkoa?

Viikolla Dio pääsi moikkaamaan kasvattajaansa ja Muro-siskoa. Eran kanssa myös mitattiin sisarukset ja Dio oli noin sentin korkeampi noin 29,5 sentin varrellaan. Painoa oli kertynyt 4,2kg. Edelleen hyvin tasaista kasvua. Torstaina käytiin taas Katjan ja Guinnesin kanssa Sellossa katselemassa pääsiäisruuhkaa. Noista kauppakeskusvisiiteistä on se hyvä puoli, että kotona on sitten hyvin väsynyt tenava.

Lauantaina lähdin Turkuun ajelemaan. Olin ilmoittanut Hipin sunnuntaille agilitykisoihin mutta töissä yksi ell rapsutteli Hippiä ja totesi, että lihaksissa tuntuu jumia. Eipä olisi näkynyt päällepäin mutta peruin kisat samantien. Lähdin kuitenkin Turussa käymään visiteeraamassa äitiä ja pääsin samalla käymään Sannan, Novan ja Rinin luona. Pennut pääsivät telmimään metsään mutta aikuiset bortsut veivät helposti mielenkiinnon, molemmat seurasivat omia idoleitaan kuin hait laivoja. Sisällä löytyi enemmän intoa leikkimiseen. Saatiin myös tehtyä Flown uusi freestyle-ohjelma vihdoinkin valmiiksi. Mulla oli ollut muutamia ideoita mutta myös saman verran tyhjiä kohtia joihin saatiin nyt täytettä, jes!

Leikin loputtua oli hyvä mennä vierekkäin nukkumaan <3

Eilen myös huomasin että Diolta oli lähtenyt eka hammas kun yksi alaetuhammas oli saanut kyytiä! Vihdoinkin nuo tikarit alkavat putoamaan!


Tänään koirat pääsivät Annan, Lunan ja Aikon kanssa lenkille aurajoen rannalle. Flow oli elementissään juostessaan pellolla jättimäistä ympyräänsä sheltit perässä roikkuen. Lenkki oli vähän pitkä Diolle joten se pääsi aina välillä syliin protestoimaan ja rimpuilemaan. Omasta mielestään olisi jaksanut ihan hyvin koko pätkän. Nyt huomasin sen, että Dio on ehkä leikkinyt vähän liikaa hieman liian isojen koirien kanssa sillä kirkui jo valmiiksi jos joku juoksi sen ohi. Se on tehnyt vauhdista muutamia kuperkeikkoja isompien koirien kanssa joten varoo näköjään sitä. Täytyy nyt vähän katsoa sille enemmän saman kokoista leikkiseuraa.