maanantai 23. marraskuuta 2015

Milläs tän olis arvannut


(Kuva: Salla Kuikka)


Kun kello soi lauantaina 3:30, ajattelin olevani vähintään hullu. Lähteä tuohon aikaan kisaamaan Jyväskylään. Sääkin oli matkalla surkea, isoja räiskäleitä satoi eikä teitä ollut lanattu. Perille päästiin kuitenkin ehjin nahoin. Kisapaikkana Paviljonki oli hieno, kehä oli iso ja kunnollisilla aidoilla ympäröity. Kävin heti aamusta tutustumassa Flown kanssa kehään ja kokeiltiin lähinnä sitä laukkaympyrää sillä pelkäsin Flown hyppäävän aitojen yli juostessaan. Se kun lähtee hyvin herkästi suurentamaan juoksurataansa...

Flown vuoro oli yhdeksäntenä joten ehdin hyvin kävelyttää koiraa ja katsella hieman muidenkin suorituksia. Itseäni ei jännittänyt lainkaan, kaikki mahdollinen jännitys oli varmaankin varissut loskaisen 4-tien varteen kun yritimme pysyä tiellä.
Ohjelman alku meni hieman reisille, Flow lähti jostain syystä pyörimään kuin hyrrä eikä eteenpäin kävelystä tullut mitään. Tämä tuli hieman puskista joten en oikein osannut auttaa sitä millään lailla. Saatiin kuitenkin juonesta taas kiinni ja loppu meni suurimmalta osin suunnitelmien mukaan. Ei voi kun antaa taas pointsit koiralle, se teki ihan hitsin hienosti töitä ja yritti kyllä parhaansa mukaan ymmärtää ohjausta! Alun sähellys nyt oli mitä oli mutta eipä meillä ollut oikein ohjelmaakaan noin kuukausi sitten joten ihan ihmeitä ei voi vaatia. Treenattiin se mitä ehdittiin ja lopputuloksena oli ihan toimiva kokonaisuus. Pienistä sählingeistä huolimatta olin kovin tyytyväinen päivän suoritukseen.



Oman vuoron jälkeen käytiin lenkillä ja sitten oli hyvää aikaa katsoa HTM-kilpailua. Tässä kisassa nähtiinkin huisin hienoja suorituksia, kyllä "pelkästä" seuraamisestakin saa rakennettua niin upeita ohjelmia kun koirakko osaa asiansa. Iskipä jopa pieni HTM-innostus taas. Jahka nuo PM-kisat ovat ohi, aletaan hinkkaamaan positioita!

Kisojen jälkeen odoteltiin tovi pisteiden laskujen tarkistusta ja lopulta palkintojen jakoa. Pisteitä ei missään vaiheessa oltu kerrottu joten kaikki sijoitukset olivat pelkkiä kysymysmerkkejä. Ensin jaettiin freestylen palkinnot. Kirjoja jaeltiin pois ja lopulta oli jo neljäskin sija kerrottu eikä Flow ollut vieläkään saanut kirjaansa, oltiin siis palkinnoilla! Lopulta kävi niin, että Flow voitti toisen Suomen mestaruutensa tällä uudella ohjelmalla! Myönnän, tuli vähän puskista sillä ohjelmamme ei kuitenkaan ollut virheetön. Kärkikolmikko oli neljän pisteen sisällä joten kilpailu oli tiukka.

(kuva: Salla Kuikka)


Tämä ohjelmamme on hieman erilainen kuin aikaisemmat joten olin iloinen, että se kelpasi myös tuomareille. Mitään isoja muutoksia en siihen tee ennen PM-kisoja, lähinnä yritän treenata sitä alkua varmemmaksi. Flow saa lepäillä ja taukoilla nyt muutamia päiviä, tehdään metsälenkkejä ja ihmetellään. Toivon vaan, että tuo Flown iloinen tekeminen jatkuu vielä Messarissakin.



Dio jäi Eran kanssa Jyväskylään sillä se kävi pyörähtämässä sunnuntaina näyttelykehässä. Piupali sai EH:n, pieniä virheitä löytyi mutta niitä nyt riittää itse kullakin :) Pääasia oli, että Dio oli käyttäytynyt oikein reippaasti, ehkä pieni ripaus itsesuojeluvaistoa olisi paikoillaan sillä tyyppi oli yrittänyt tervehtiä kaikkia ihmisiä ja koiria.





Mikä muuten on todennäköisyys, että Hippi pudottaa KAIKEN karvansa nyt kun se on ilmoitettu isoon näyttelyyn? Todella suuri, sillä Hippi alkaa olla aika kapisen näköinen. Se ei ole tiputtanut moneen vuoteen turkkiansa mutta nyt lähtee ihan kaikki! Pääsee silti kehään kun Ruotsiin asti lähdetään :P

perjantai 20. marraskuuta 2015

11 kuukautta


Hui, Dio täytti eilen 11 kuukautta. Kuukauden päästä tyyppi täyttää vuoden :O Ihan hullu ajatuskin! Koska nyt on ollut taas harmaata ja sateista, laitan kuppaset kännykkäräpsyt Diosta. Tulispa jo pakkasta, lunta ja vähän enemmän valoa! Eilen Dio myös lähti ekaa kertaa citykanin perään Espoossa. Eikä sillä sen jälkeen ollut aikomustakaan tulla takaisin! Viiletti pitkin peltoa TÄYSIN korvattomana, Flown juoksutus toi sen hetkellisesti mustavalkoista tuijottamaan mutta sen jälkeen lähti taas jäljestämään! Varsinainen tuhmuri!





Alkuperäisten suunnitelmmien mukaan meidän pitäisi olla nyt matkalla Jyväskylään ja koiratanssin SM-kisoihin. Koska asiat tuppaavat välillä menemään epäputkeen, istutaan kotona katsomassa telkkaria. Toivottavasti päästään plan B:n mukaan aamulla (4:30) liikkeelle. Aivan järjetön aika mutta toinen vaihtoehto on jäädä kotiin. Sekään ei tosin tällä hetkellä tunnu pöllömmältä ajatukselta.

maanantai 16. marraskuuta 2015

Viime hetken treenailut


Plääh, loppuviikosta pamahtanut flunssa iski sängyn pohjalle ja lauantain rallytoko-kisat jäi Flown kanssa välistä. Jää RTK2:n metsästys ensi vuoteen kun ei tänä vuonna enää ole kisoja mihin oltaisiin päästy. No ehtiihän sitä myöhemminkin. Perjantai ja lauantai meni nukkuessa, onneksi koirat eivät tästä ottaneet pulttia. Dio toi lelujaan tavallista tiheämmin heiteltäväksi mutta muuten sekin oli yllättävän iisisti.
Sunnuntaina olo oli sen verran parempi joten lähdettiin Eran luo treffaamaan muitakin Nappulavaaralaisia. Käytiin pienellä lenkillä ja Era trimmasi Dion pörhöttyneet korvat siisteiksi ensi viikonloppua varten. Dio sai melskata sisarustensa kanssa sydämensä kyllyydestä joten yksi tenava oli hyvin väsytetty.

Inkoosta ajeltiin vielä hetkeksi hallille. Taas huomasi, miten Flown vaan täytyy osata ohjelman osat kunnolla. Alku on ollut sille haasteellinen mutta nyt olin treenannut olkkarissa alun ketjun varmemmaksi ja kas, nyt se onnistui lähestulkoon oikein. Flow vaan haluaa tietää tarkalleen mitä siltä odotetaan, sitten se tekee kyllä rehdisti. Jotenkin olin vaan jälleen kerran yhdistellyt sellaisia ketjuja, joita F ei osannut. Otin ohjelman kertaalleen musiikin kanssa ja se meni ihan ok. Epävarmuuksia toki vielä on mutta nyt ohjelma on jo suurimmalta osin kokonaisuus. Ja mä muistan ohjelman ja käskyt :P

Dion pääsi treenaamaan seuraamista. Oon jatkanut seuraamisen tarjoamista, kävelen vaan ja naksuttelen oikeasta kohdasta. Kättä vasten hyppiminen on loppunut lähes kokonaan ja perusasentokin löytyy pysähdyksistä. Vielä paikka lähtee helposti edistämään mutta lyhyellä palkkausvälillä alkaa touhu muistuttamaan jo seuraamista. Silleen kaukaisesti. Nyt Dio jaksaa keskittyä treeniin pidempiä pätkiä joten ihan hyvä, että aikaisemmin en oo seuraamista paljoa tehnyt.

Tänään otettiin vikat treenit ennen SM-kisoja. Nää vapaat maanantait on kyllä luksusta kun pääsee päivällä hallille ja valoisaa aikaan metsään. Vaikka ei tuolla ihmeemmin valoa tänään ollut, sen verran sumuinen päivä. Treeneissä palkkailin alkuun muutamat ketjut. Flowlla on kahdessa kohtaa front temppu jossa ensin lähdetään eteenpäin ja toisessa kohdassa pitää tehdä päänkääntöjä. Nämä on aiheuttanut Flowlle päänvaivaa kun se ei oo ollut ihan varma, mitä tehdä. Nyt oon treenannut noita edeltävien liikkeiden kanssa jotta sille tulisi mahdollisimman selkeäksi ennakoivien liikkeiden erot. Tällä on epävarmuus vähentynyt huomattavasti. Tein tänäänkin ohjelman kertaalleen musiikin kanssa ja se saa olla nyt siinä. Viikolla ehtii ehkä noita yksittäisiä ketjuja palkkailla mutta muuten Flow saa vain olla kisoihin asti.

Flow teki muuten yhteistyösopimuksen Vetericynin kanssa. Ollaan käytetty noita tuotteita muutenkin kaikkiin mahdollisiin vaivoihin, kaikki haavat ja nirhaumat ovat parantuneet kyseisillä tuotteilla erinomaisesti ilman lääkekuureja. Ja noita pieniä haavereitahan Flowlla on ollut lukemattomia, se kun ottaa aina ajoittain osumaa metsässä juostessaan. Vetericyn-tuotteiden lisäksi Flow on käyttänyt puolisen vuotta 1-TDC rasvahappokapseleita joiden ansiosta sen turkki on ollut todella kiiltävä ja musta. Oon antanut noita myös Diolle jolla turkki on myös erinomaisessa kunnossa. Näitä tuotteita voi hyvillä mielin suositella kun on ne ensin itse hyviksi havainnut!

Ai niin, saimme haasteen pure jenkkii-blogilta. Mä olen yleensä hyvin huono vastaamaan kaikkiin haasteisiin, tai ainakaan laittamaan niitä eteenpäin, mutta nyt sattui olemaan aikaa ja inspiraatiota. Haasteita ei lähde tällä kertaa eteenpäin :)


1. Mikä on ollut paras muistosi menneeltä vuodelta?

- Ehdottomasti Dion tassuttelu laumaan. Se on ollut niin sopiva tyyppi tähän porukkaan!

2. Jos saisit toivoa yhtä asiaa mikä se olisi?

- Perinteinen lottovoitto. Vaikka tällä hetkellä rauha maailmaan olisi toinen aika kova kandidaatti.

3. Millä perusteella valitsit koirasi/koiriesi nimen?

- Nää on nimetty ihan fiiliksen mukaan, jotenkin se nimi on vaan tulla tupsahtanut jokaiselle yksilälle kuin itsestään.

4. Mikä on parasta koirassasi?

- Jokaisessa koirassa on omat, hyvät piirteet. Kaikki ovat erilaisia keskenään ja hyvä niin.

5. Mistä vuodenajasta pidät eniten ja miksi?

- Jos olis sellainen kiva talvi, parikymmentä senttiä lunta, noin 5-10 astetta pakkasta eikä hirveästi tuulta niin se olisi paras vuodenaika. Tuollaista talvea ei vaan aina tule.

6. Paras lapsuuden muistosi?

- Varmaan joku hevosiin liittyvä, niitä kun on paljon!

7. Miksi valitsit juuri sen koiran, joka sinulla on nyt?

- Mä en oo oikein valinnut yhtään, nää on melkein valinnut mut.

8. Jos saisit muuttaa yhden asian koirassasi mitä muuttaisit?

- Hippi voisi olla ehkä hieman hiljaisempi :P. Flow lienee aika täydellinen tyyppi sillä en keksinyt siitä mitään muutettavaa seikkaa. Dio on vielä niin kakara etten osaa vielä toivoa siitäkään mitään muutettavaa asiaa.

9. Mitä tekisit jos saisit kutsun linnanjuhliin?

- Olisin hyvin, hyvin hämmästynyt. En keksisi mitään syytä, miksi saisin kutsun :D

10. Minkä nimen antaisit lapsellesi?

- En ole ikinä edes harkinnut hankkivani lapsia joten nimi-asiallakaan en ole päätäni vaivannut.

11. Voisitko antaa lapsellesi edesmenneen koirasi nimen?

- No tottahan toki jokainen mukula haluaisi olla Pörri joten sure, why not!

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Koiratanssia eri muodoissa


Koiratanssikehää pöydän toiselta puolelta


Lauantaina olin jännän äärellä kun vuorossa oli ensimmäinen virallinen koiratanssikisan arvostelu-urakka. Kisasuorituksia oli 30 joten pitkä päivä oli tiedossa hienojen esitysten parissa. Tuomarointi antaa kyllä hyvin perspektiiviä omaankin kisaamiseen ja etenkin pisteiden tulkitsemiseen. Arvostelussa ei ole yhtä absoluuttista totuutta, jokainen tuomari näkee hieman ohjelmat hieman eri lailla vaikka raamit arvostelulle ovatkin olemassa. Vaikea laji niin harrastaa kuin arvostellakin! 30 ohjelman arvostelu kävi melkein työstä, sen verran puhki sitä oli kisan jälkeen. Seuraava tuomarointikeikka on tammikuussa. Onneksi nyt pääsee arvostelemaan heti pariin kisoihin, saa vähän rutiinia tähän touhuun.

Flown kanssa treenattiin sunnuntaina omissa treeneissä, tuomarointi aiheutti pienen, ylimääräisen, innostuksen. Alku on edelleen hankala, sitä piti hieman tuunata. Pari muutakin kohtaa muutettin hieman, toivottavasti, koiralle helpommaksi tai selkeämmäksi. Musta tuntuu, että ohjelmaa tulee vain helpotettua tai keksittyä plan B, C tai D. Edelleen on kohtia missä en tiedä, mitä F kisoissa tekee. Vaikka mä oon periaatteessa treenannut nyt enemmän kuin aikaisemmin, ei se näy kyllä missään. Ohjelmassa on paljon asioita jotka sujuvat suht ok mutta sitten on näitä argh-kohtia jotka eivät selkene treenillä. Yksittäisinä liikkeinä onnistuu mutta kun näitä yhdistellään, ei homma oikein toimi. Näistä treeneistä huolimatta ilmoitin Flown SM-kisoihin, vikana ilmopäivänä. Pakko mennä sinne kokeilemaan tuota ohjelmaa PM-kisoja ajatellen. Toki mieluummin olisin ottanut jotkut pienemmät kisat testikisoiksi mutta nyt vaihtoehdot olivat vähissä.

Maanantain treeneissä oli sama meno. Yritin ottaa videolle yrityksiä mutta ei saatu kertaakaan tehtyä ohjelmaa alkua pidemmälle. Flow jopa ryssi tavalliset pujottelut ja juoksi selän takaa eri puolille. No ei mikään temppu ole koskaan satavarma mutta pujottelun olisin silti laskenut sellaiseksi liikkeeksi mikä nyt ainakin onnistuu. Näemmä senkin voi sössiä kun tarpeeksi yrittää! Nyt pitäisi vaan nähdä ne hyvät asiat, joita kuitenkin on aika paljon, eikä vaan miettiä noita haasteellisia ja mahdollisesti epäonnistuvia liikkeitä. Kisoissa täytyy vain go with the Flow ja katsoa mitä tapahtuu. En näistä kisoista jaksa nyt enempää stressiä ottaa.

tiistai 3. marraskuuta 2015

Edistystä havaittavissa


Flown ohjelma alkaa valmistumaan! Ajelin lauantaina Akaaseen treenaamaan Sallan kanssa ja siellä suunniteltiin tyhjiin kohtiin täytettä. Tällä kertaa tajusin jopa kuvata uudet pätkät jotta ei tarvitse taas hetken päästä pähkäillä että mites tää menikään. Ohjelmaa on nyt treenailtu ilman koiraa sunnuntaina ja eilen. Pidin kyllä musiikkia taustalla ja nappasin vauhdista aina jonkun pätkän treeniin. Tosin mulla on melkein aina musiikki mukana treeneissä. Se kuitenkin aina vähän häiritsee ja samalla koiralle saa yhdistettyä musiikkiin helpon treenaamisen ja paljon palkkaa. Lidlistä ostamani pieni kaiutin on ollut kyllä huippuhyvä! Se riittää vallan mainiosti pienessä hallissa treenaamiseen, ulkona ääni vähän häviää jos treenaa isolla alueella. Hintaansa nähden (24,90) varsin soiva peli! Mulla on myös music angel-kaiutin mutta tää voittaa kyllä äänenvoimakkuudessa.

Edelleen Flown edessä kävely on omituisen vasemmalle viettävää. Mä en oikein ymmärrä, miks sen linja lähteekin niin vinoon vaikka se seisoo tosi suorassa ja pää oikeaan suuntaan. Sitten kun se lähtee liikkeelle, vaihtuu suunta viettämään vasemmalle. Tätä täytyy vähän pähkiä edelleen. Kosketuskepillä tekee toki hienosti mutta kun kepin nostaa pois, alkaa tassut viemään koiraa taas vinoon. Oikealle suunnatun palkan takia Flow saattaa kääntää päätä oikealle mutta silti kävelee vasemmalle, hassu. Ehkä mun pitäisi ottaa eteen joku targetti jota kohti Flow kävelee, etupalkka saa sen vähän jähmeilemään tai sitten rynnimään.
Takaperin pujotteluissa Flow alkoi ennakoimaan reilusti vaikka käskytin hyvin selkeästi. Sen kun tarttis seurata aina muutaman askeleen verran vasemmalla tai oikealla ennen seuraavaa pujottelua. Nyt se ryysi vain omaan tahtiinsa joten jouduin hieman ärähtämään asiasta. Flow harvemmin ennakoi asioita mutta tuo liike on ollut sellainen, että siinä on malttiongelmaa ilmennyt ennenkin. Nyt vain täytyy palkata paljon siitä kun rauhoittuu seuraamaan ja kuuntelemaan käskyjä.

Onneksi treeni-into kohosi taas uudelle tasolle kun ohjelman sai valmiiksi! Tämä toki vaatii paljon treeniä itseltäni ilman koiraa jotta ohjelman ja käskytyksen saa mahdollisimman varmaksi. Täytyy vaan harjoitella liikkeet ja yhdistelmän tässä välissä varmaksi Flown kanssa niin ehkäpä tässä pääsisi kokeilemaan kokonaista ohjelmaa ennen SM-kisoja.

Dion kanssa olen aktivoitunut seuraamisen opettamisessa. Ollaan tehty vähän niinkuin kontaktikävelyä ja naksuttelen sille kun se on oikeassa paikassa. Imuttamalla sain sen hyppimään helposti joten nyt kun paikasta on pieni aavistus, näyttäisi tämä tyyli sopivan Diolle. Vielä pitäisi treenata etutassutargetin avulla vasemmalle käännöksiä, imuttamamisella auttamalla kun tulee se pomppu niin helposti. Muuten D ei ole uusia asioita opetellut vaikka olisi varmasti jotain pitänyt opettaa. Peruuttamista olen vahvistanut ja siinä on jo aikas hyvä vauhti. Etäisyyttä on muutamia metrejä mutta pikkuhiljaa sitäkin lisäillään.

Dio ja Hippi lähtee muuten Ruotsiin näyttelyyn joulukuussa. Lähdetään Vuokon ja spitszien kanssa Pohjoismaiden voittaja-näyttelyyn! Jänskää!