sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Hampaista asiaa


Koska treeni-elämämme on hieman hiljaista tällä hetkellä, ajattelin kirjoittaa yhdestä lempiaiheestani eli koirien (ja toki kissojenkin) hampaiden hoidosta. Olen työskennellyt klinikoilla, joissa tehdään paljon hammashoitoja joten päivittäin näkee erilaisia potilaita erilaisten hammasongelmien kanssa. Nykyään lemmikkien hammasongelmiin kiinnitetään paljon enemmän huomiota ja hyvä niin. Eläimillä, ihan samoin kuin ihmisilläkin, tulehdus suussa rasittaa elimistöä. Suurin suuperäinen ongelma lemmikeillä on parodontiitti, eli ientulehduksesta syvemmälle hammasta kiinnittäviin kudoksiin edennyt tulehdus. Plakki aiheuttaa ientulehdusta ja kun bakteerit pääsevät ientaskuihin muhimaan, alkaa hammasta kiinnittävät kudokset tuhoutumaan ja hammas alkaa ajan kanssa heilumaan. Usein kuvitellaan, että itse hammaskivi on se paha asia mutta se on vain mineralisoitunutta plakkia ja eniten ongelmia aiheuttaa ienrajan alle päässeet plakkibakteerit. Tämän takia hammaskiven rapsutus käsipelein aiheuttaa usein valheellisen tilanteen koiran suun tilanteesta koska päällepäin hampaat näyttävät puhtailta mutta pinnan alla muhii tulehdus. Toki rapsuttelu voi naarmuttaa hampaan pintaa ja jättää kiilteen epätasaiseksi jolloin plakki tarttuu jatkossa hampaan pintaan vieläkin helpommin.

Sano AAAAA


Etenkin pienillä koirilla hampaat kannattaa käydä putsauttamassa myös anestesiassa eläinlääkärillä vuoden tai parin välein, vähän suun tilanteesta riippuen. Eläinlääkäreillä tehtävissä hammaskivenpoistoissa on myös eroja. Usein hinta korreloi laatua tässäkin tapauksessa. Pahimmillaan hampaat puhdistetaan rauhoituksessa päällisin puolin, jolloin puhdistusen hyöty jää vähäiseksi koska ientaskuihin jää plakkibakteerit. Hampaiden röntgenkuvaus antaa usein lisäinfoa sillä osa löydöksistä näkyy vain rtg-kuvissa. Harmittoman näköisestä, pinnallisesta murtumasta on saattanut päästä bakteereita, jotka ovat aiheuttaneet tulehdusta hampaan juuren ympärille. "Ei murtuneelle hampaalle tarvitse tehdä mitään ellei koira oireile sitä". Tätä kuulee hyvin usein eläinlääkärin sanoneen koiran omistajalle, joka on käynyt näyttämässä murtunutta hammasta. No tilanne ei ole näin. Koira harvemmin näyttää suuperäistä kipua joten omistajan on vaikea havaita, onko hammas kipeä vai ei. Ajan kanssa murtuneen hampaan puolelle saattaa muodostua enemmän hammaskiveä, joka kertoo karua kieltä siitä, että koira on syönyt vain toisella puolella. Eipä ihminenkään lopeta syömistä hammaskivun takia, välttää vaan enemmän kipeällä hampaalla pureskelua.

Korkea ikä ei ole este hammashoidoille, päinvastoin iäkkäämmällä lemmikillä elämänlaatu paranee huomattavasti kun huonossa kunnossa oleva suu hoidetaan kuntoon. Toki kannattaa katsoa sellainen eläinlääkäriasema, jossa anestesiat hoidetaan ja valvotaan kunnolla. Kirppu oli 14,5 vuotias kun sen hampaat putsattiin viimeisen kerran ja kaikki meni paremmin kuin hyvin. Kirpulla oli myös sydämen vajaatoiminta joten suun terveys oli siinäkin mielessä erittäin tärkeää, anestesialääkkeet valittiin ikä ja perussairaus huomioon ottaen. Jos iäkäs koira joutuu elämään mätäsuun kanssa vain sen takia, että pelätään anestesiaa, on eutanasiakin jo ihan mietittävä vaihtoehto. Vanhakin lemmikki ansaitsee tarvitsemansa hoidon.

Kirpun hammasröntgenkuvat


Halvin tapa ehkäistä parodontiitti (tai hidastaa sen eteneminen) on päivittäinen hampaiden harjaus. Tämä kannattaa opettaa koiralle jo pentuna. Muutenkin suuhun katsominen ja käsittely pitäisi olla koiralle mukava asia, pentuaikana täytyy seurata maitohampaiden vaihtumista ja aikuisena hampaiden harjaus on osa terveydenhoitoa. Luiden pureskelu on mukavaa ajanvietettä mutta se ei riitä koko hampaiston puhtaana pitämiseen. Jos pureskelu riittäisi hampaiden hoidoksi, ei meidän ihmistenkään tarvitsisi aamuin illoin hampaita harjata. Pennulle kannattaa siis opettaa pienestä pitäen hampaiden harjaus vaikka maitohampaat eivät varsinaisesti harjausta tarvitse.

Omille koirilleni hampaiden harjaus opetetaan siinä missä kynsien leikkauskin. Alkuun nostellaan huulia ja katsotaan hampaita, siitä sitten tutustutaan vauvaharjaan ja maistellaan hammastahnaa sormesta. Muista käyttää pehmeää vauvan hammasharjaa tai koirien omia harjoja. Liian kova harja voi vahingoittaa ikeniä ja aiheuttaa niiden vetäytymistä. Tämän jälkeen harjalla sipaistaan kulmahampaita ja palkataan siitä. Ajan kanssa edetään muidenkin hampaiden harjaukseen. Tässäkin hidas eteneminen on nopein tapa saada koira hyväksymään harjaaminen. Jos yritetään heti harjata poskihampaita tai avata suuta kokonaan, loppuu koiralta huumori ja molemmille tulee vain suuri turhautuminen koko touhuun. Itse harjaan aluun taaemmat hampaat niin, että koiran suu on kiinni, ujutan harjan posken ja hampaiden väliin ja harjaan siitä. Vasta kun koira on täysin tottunut tähän, alan vähitellen avaamaan suuta ja harjaamaan vieläkin tarkemmin. Nykyään laitan etusormen ja peukalon ylä- ja alakulmahampaiden kohdalle pitämään suuta auki niin pääsen hyvin taaimmaisiin hampaisiin ja sisäpintoihin käsiksi. Varsinkin yläleuan taaimmaiset hampaat ovat joskus hankala harjata joten ne harjaan niin, että hammasharjan harjakset ovat ylöspäin. Tällöin harjakset levittyvät sopivasti hampaiden ympärille ja puhdistuvat molemmilta puolilta. Ja edelleen koirat saavat aina namin harjauksen jälkeen joten se on niille mieluisa sessio.

Kun koira on varsin tottunut hampaiden pesemiseen, suosittelen lämpimästi sähköhammasharjan käyttöä. Omani ovat tottuneet siihen nopeasti, yleensä pari kertaa menee ihmetellessä outoa surinaa suussa mutta sitten se on todettu vaarattomaksi. Sähköhammasharja pesee ehdottomasti paremmin ja siinä harjakset tekevät työn kunhan harja on saatu oikealle paikalleen.

Koiran suun ei kuulu haista pahalle, joten jos nelijalkaisen kaverisi suu haiskahtaa, kannattaa se käyttää eläinlääkärissä hammaskiven poistossa ja tämän jälkeen puhtaasta suusta on hyvä aloittaa päivittäinen hampaiden harjaus!

Tässä Flow näyttää hampaiden harjausta!



Hipiltä on kahdesti poistettu hammaskivet, silloin kun siltä poistettiin peitsihammas ja toisen kerran kun siltä poistettiin ylä M2 hampaat ahtauden takia ja yksi etuhammas murtuman/syöpymän takia. Sillähän on hirveän kuluneet hampaat kovan käytön takia. Nuo tummentumat kulmahampaissa eivät lähde pois mutta eivät onneksi ole mitään ongelmaa aiheuttavaakaan sillä rtg-kuvissa ei ole koskaan ollut mitään muutoksia.



Flowlta ei ole vielä kertaakaan putsattu hammaskiviä eikä sille näyttäisi olevan tarvettakaan.




Diollakin on hampaat vielä pysyneet puhtaina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti