maanantai 29. helmikuuta 2016

No sehän meni paremmin kuin osasin odottaa




Eiliset tantsukisat menivät vallan mallikkaasti. Hippi aloitti HTM alokasluokan joten mulle ei jäänyt ihan hirveästi ylimääräistä aikaa työstää shetlantilaista. Jostain syystä Hippi keksi yhdistää kaksi oikean puolen positiota yhdeksi ja seurasi aivan poikittain kun treenasin pätkiä. Hauskaan kohtaan keksi tämän kikkailun. Yritin siinä sitten palkkailla pelkkiä positioita mutta kehään mentäessä oli hieman epävarma olo. Hippi keskittyi kuitenkin oikein mallikkaasti, ainoastaan tuo heel-positio oikealla puolella jäi vinoksi, samoin vaihto siihen ei meinannut onnistua kun Hippi ei lähtenyt pyörähtämään. En alkanut sitä korjaamaan kauheasti kesken ohjelman sillä siitä olisi voinut tulla kommenttiraitaa koiralta. Kokonaisuutena ohjelma meni erittäin hyvin, olin enemmän kuin tyytyväinen tuohon vireeseen. Haukku raikasi ohjelman jälkeen koiraa kehuessa mutta siinä vaiheessa saakin jo huutaa.

Hippi sai pisteitä yhteensä 169,67, kunniamaininnan ja voitti vielä luokkansa!

Tuomarikohtaiset pisteet ja kommentit

Mari Väänänen: Tekn. 85 tait. 87 yht. 172 "Katkeamaton kontakti, keskittynyt suoritus. Huomaamaton ohjaus! Yksi epätarkka vaihtotilanne, muuten vahva esitys. Hyvä asenne, hyvä musa."
Hannele Parviainen: Tekn. 84 tait 83 yht. 167 "Upea kontakti. Kehää olisi voinut käyttää paremmin. Musiikki olisi suonut myös temponvaihtelut. Kaikkinensa hieno alo-luokan esitys"
Heli Nousiainen: Tekn 86 tait. 43 yht. 170 "Positiot oli kivasti ketjutttu. Hieman enemmän kaipaisin ohjaajalle lisää musiikin ilmentämistä omassa liikkumisessaan (not gonna happen tämän koiran kanssa). Muutama epätarkka positio.





Flowlle oli myös arvottu eka lähtöpaikka avoimessa luokassa. Mä oon vissiin tarpeeks kitissyt odotusajoista kun nyt jokaisessa kisassa arpaonni lykkää meille starttipaikkaa numero yksi :P. Flown kanssa tavoitteena oli rento tekeminen mutta se ei ihan toteutunut. Alun vaihdot menivät plörinäksi, Flow ei vain kyennyt. Teki noita vaihtoja ennen kehää mutta itse ohjelmassa jäätyi kokonaan. Yritin auttaa Flowta mutta ei se miltään seuraamiselta näyttänyt. Tavan seuraaminen sai Flown taas raiteilleen kunnes tuli jalkojen välissä seuraamista, tässä taas korvat luimuun, samoin oikean puolen sivuaskeleissa. Juoksuosuuksissa Flow oli paljon vapautuneemman näköinen mutta hitaampi nyherrys saa sen ahdistumaan. Ehkä se ei vaan silti osaa noita positioita kunnolla. Ei muuta kuin lisää aikaa ja treeniä, kyllä mä haluan paremman ilmeen tuolle koiralle HTM:ssäkin!

Tuomarikohtaiset pisteet ja kommentit:

Mari Väänänen: Tekn. 78 tait. 80 yht. 158 "Alkuohjelma kovin epäselvä. Vaikeuksia hakeutua oikeaan positioon. Koira oli sen näköinen, että se ei ihan aina tiennyt missä olisi pitänyt olla. Tempoltaan reippaammissa osuuksissa vapautuneempi. Hyviä sivuaskelia.
Hannele Parviainen: Tekn. 78 tait. 78 yht. 156
Heli Nousiainen: Tekn. 81 tait. 83 yht. 164 " Kehää käytetty monipuolisesti. Muutamia epätarkkuuksia. Kontakti piti kuitenkin läpi esityksen. Lisää heittäytymistä kaipaisin ohjaajalta, toisi lisäulottuvuutta koreografiaan"

Flow sai yhteensä 159,33 pistettä ja voitti näillä pisteillä luokkansa! Ihan ansaitut pisteet palikkaohjelmalla jossa oli virheitä, kunniamaininta olisi ollut tuolla esityksellä liikaa. Yllättävän lähelle tosin päästiin.





Dio oli onnessaan kisapaikalla kun siellä oli niiiin monta kivaa kaveria joiden kanssa pääsi painimaan. Kotona oli onnellisen väsynyt kakara. (Ei muuten tarvitse ihmetellä miksi niin moni laturinjohto on purtu poikki, nehän roikkuu tuossa penun sängyn vieressä...)



Nukkuvaa koiraa ei saa häiritä


Hippi oli ainoastaan virkaväsynyt




lauantai 27. helmikuuta 2016

Kisavalmisteluja


Huomenna Hippi ja Flow lähtevät tanhukisoihin. Tällä kertaa me ollaan jopa treenattu, useamman kerran. Viime viikonloppuna oltiin Turussa käymässä ja silloin treenattiin. Tosin ei just näitä ohjelmia mutta jotain kuitenkin.

Dio ja Rin


Flown musiikin kanssa meinasi iskeä pieni kriisi (milloin meillä ei olisi musakriisejä) mutta nyt sillä on palikkamusiikki ja palikkaohjelma. Sopii siis meille oikein hyvin. Maanantaina ja keskiviikkona kävin hallilla ottamassa molempien ohjelmia musiikin kanssa. Hippi tekee hyvin ja hiljaa paitsi jos se suuttuu jostain. Sitten se haukkuu ja kikkailee. Tätä ei voi etukäteen ennustaa, se voi suuttua huonosta ohjauksesta nanosekunnissa ja sitten peli on menetetty. Sellainen se Hippi on. Flow taasen yrittää kyllä kovasti mutta se ahdistuu aina välillä, toivottavasti sille saisi kisoissa ahdistumattoman olotilan. Flow on saanut HTM:n lisäsi treenata eteen-kävelyä. Tämä alkaa olla siinä kuosissa, että sen voisi ottaa jo vaikeutettuna mukaan ohjelmaankin. Tai siis jos olisi uusi ohjelma. Flow kävelee itsenäisesti pitkänkin pätkän eteenpäin kun jään itse paikoilleni. Eikä sen nyt ihan hirveitä matkoja tarvitse periaatteessa edetä, johan kehänauhat tulee kisoissa vastaan.

Dio yllätti sunnuntain treeneissä Turussa. Se teki niin keskittyneesti omia juttujaan vaikka hallissa oli muita, tuntemattomia koiria. Nämä omat jutut koostuivat perusasentotreeneistä ja seuraamisesta, niitä sen kanssa voi tehdä nyt pidempiäkin pätkiä ja häiriössä kun keskittymiskyky on parantunut iän myötä. Hiljaksiin edetään mutta mihinkäs tässä kiire.

Tänään oli ehkä tän vuoden upein päivä sään puolesta joten päästiin pelloille kameran kanssa. Luksusta!

Noi hännät!










Hän on niin kaunis <3

Rankka personal trainer Flowlla. Jaksaa, jaksaa!










Flow muuten valittiin toistamiseen tahtitassujen vuoden Freestyle-koiraksi :)

torstai 18. helmikuuta 2016

Täyden kympin Hippi



10 vuotta sitten syntyi jotain todella erikoislaatuista. Hippi ei ole vain sheltti tai vain koira, se on Hippi. Kaikenlaista on sattunut matkan varrelle, niin hyvää kuin vähemmän hyvää. Onneksi kuitenkin enemmän hyvää. Hippi on koira, joka olisi voinut olla tiukahkon luonteensa puolesta täydellinen painajainen jossain muussa perheessä mutta minulle se on ollut aarre.



10 vuotta tuntuu hirveän pitkältä ajalta. Ja onhan se paljon! Toivon silti, että vuosia on mittarissa vielä monta jäljellä! Paljon onnea rämäpäiselle spesiaalityypilleni, ole juuri sellainen kuin olet!

10 vuotta ja vauhti vain kiihtyy!


sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Flowlle RTK2


Jos kisat ovat lähellä, ei luulis tarvitsevan herätä ihan hirmuisen aikaisin sunnuntai-aamuna paitsi jos ne kisat alkaa ihan hirmu aikaisin... Mun tuuriani tietysti. No ei siinä mitään, kello soimaan ja menoks. Kisat oli Piskipajalla joten sinne oikeasti ajoi vain vartin. Rata näytti ihan hauskalta, ainoastaan hyppy on meille haasteellinen koska Flow leiskaisee sen aika vauhdilla. Luonnollisesti en ole treenannut kyseistä liikettä joten ei ole mikään ihme ettei koira tiedä miten hypyn jälkeen tilanne jatkuu.

Päivän kartta


Flow oli tokavikana vuorossa joten rataantutustumisen jälkeen ehti käydä hyvin lenkillä ja treenata pikaisesti kylttien tehtäviä. Tää on hyväks havaittu systeemi, kisapaikalla sitten näkee mitä tarvii pikaisesti vahvistaa.
Kehässä Flow oli oikein pätevä hypylle asti, siinä tuli ohjaajalta hieman hätäinen huitaisu ja Flow ryntäsi esteen ohi. Uusittiin tehtävä mutta Flow oli sen jälkeen hieman epävarma koska oli omasta mielestään mokannut kun tolleen törmäili. Reppana on aina niin kiltti ja tunnollinen että sillä menee pasmat sekaisin mun aiheuttamista erheistä. Epävarmuus näkyi vinoissa perusasennoissa jatkossa. Toki nuo perusasennot olivat osaltaan huonoja myös siksi, että ollaan tehty nyt suht paljon HTM:ää eikä siinä tarvitse istua. Olen monesti miettinyt, että Flowlla olisi hyvä olla eri käskyt HTM-seuraamiseen ja "oikeaan" seuraamiseen. Nyt nuo perusasennot tulevat aika lailla sen mukaan, lähdetäänkö liikkeelle istumasta vai seisomasta. Tosin olen myös välttänyt pysähdyksiä HTM:ssä ja jos niitä käytän niin pyydän Flowta aina seisomaan käskyllä.

Radan jälkeen ei pisteitä kerrottu ennen palkintojenjakoa. Tässä lajissa ei voi olla yhtään varma oman suorituksen pisteytyksestä tai ainakin mulle se on tosi vaikea arvioida. Radalla kun on voinut tapahtua joku pikkujuttu joka vaikka hylkää suorituksen. Onneksi tällä kertaa meni vai pieniä pistemenetyksiä, yksi uusinta ja muutamia vinoja asentoja joten Flowlle 94 pistettä ja RTK2! Päästiin vielä palkinnoille kakkospallille.

Flown rata

Näistä kisoista innostuneena rakensin pienen rallyradan Diollekin illan treeneissä. Se on kerran tehnyt juttuja muutamalla kyltillä mutta nyt kokeilin vähän pidempä pätkää. Vielä on luonnollisesti paljon tekemistä palkkaamattomuuden kanssa mutta yllättävän hyvin se jaksoi tehdä pidempää pätkää muutamalla välipalkalla. Hihnan kanssa pelleilyhän on taas uskomattoman hankalaa, pieni koira kun niin helposti vähän hypähtää ja sitten on heti hihna jalan alla. Tehtiin vain sellaisia kylttejä joita Dio osaa, kaikki odota ja kierrä koira-kyltit ovat ihan liian vaikeita vielä Piupalille. Ehkäpä alamme seuraavaksi treenaamaan niitä.

Dion treenailua

Dion selkälausunto muuten tuli myös viikolla, priimaa pukkasi! Eli Dio on luustoltaan terve lukuunottamatta tuota harmillista oikeaa kyynärää. No, kaikkea ei vaan voi saada.

maanantai 8. helmikuuta 2016

Skannauspäivä


En kyllä sitten yhtään tykkää näistä yli-aikaisista aamuista. Tänäänkin lähdettiin puoli seitsemän aikoihin liikenteeseen jotta ehdittiin hyvissä ajoin Tammistoon ennen Dion aikaa. Dion otti vastaan ell Ari Suhonen, joka kyseli esitiedot ja tutki Dion alustavasti. Tunnusteli ja väänteli oikeaa kyynärtä eikä Dio sanonut siihen yhtään mitään. Tämän jälkeen Dio otettiin sisään joten lähdin tappamaan aikaa Hipin ja Flown kanssa.



Kaverini laittoi jossain vaiheessa kuvan Diosta, oli jatkanut keskeytyneitä aamu-unia vaikka viereisessä häkissä haukkui koira. Tässä vaiheessa Dioa ei siis oltu vielä rauhoitettu, tyyppi otti vaan aika lungisti vieraassa paikassa ;)


Olin kattonut, että tuolla vieressä oli Showhau Center jossa oli vuokrattava treenitila. Suunnattiin siis sinne heti kun se aukesi. Siellä vaan sattui olemaan remontti kesken ja sanoivat, etteivät metelin takia oikein voi vuokrata kenttää tällä hetkellä. Totesin, ettei meteli meitä haittaa jolloin saatiinkiin sitten treenata siellä ilmaiseksi! Olihan siinä taustalla pauketta ja poran jyrinää mutta onneksi F eikä H olleet äänistä moksiskaan. Flow sai treenata positioita koska ilmoitin sen Janakkalan kisoihin vaikkei meillä ole ohjelmaakaan... Yksi musavaihtoehto on olemassa mutta saas nähdä tuleeko siitä mitään. Mä olen nyt palkannut Flowta ihan hirveästi siitä, että se painaa mun jalkaan kiinni. Positiot ovatkin tulleet hieman tiiviimmiksi mutta työtä on vielä.

Positioiden lisäksi treenailin erilaisia edessä nenä menosuuntaan tehtäviä temppuja. Flow kävelee jo aika pitkään eteenpäin niin, että olen itse paikoillani. Tämän lisäksi tekee asennonvaihtoja. Tänään nosteli myös tassuja ekaa kertaa kunnolla, aikaisemmin on nostanut yhden tassun jonka jälkeen on vaihtanut pupu-istuntaan. Nyt malttoi istua, kuunnella ja nostella tassuja.



Hippi sai treenailla lähinnä seuraamista sillä se oli hieman äänekkäällä tuulella. Sai treenailla sivuaskeleita joihin malttoi keskittyä hyvin siitä huolimatta, että oli aika kierroksilla. No onneksi seuraamisessa vire pysyy suunnilleen hallittavalla tasolla.

Puolenpäivän aikaan olin jo kiertänyt suurimman osa liikkeistä eikä puhelua ollut vielä tullut joten lähdin takaisin Univetiin kysymään, mikä Dion tilanne on. Sattuikin niin, että Dio oli juuri kuvattu ja oli juuri nostettu heräilemään. Istahdin siis hetkeksi odottelemaan ja kohta ortopedi Esa Eskelinen kutsuikin huoneeseen jossa kävimme löydökset läpi. Summa summarum, tämäkään kuvaus ei tehnyt koirasta yhtään sairaampaa. Seuraava askel olisi nivelen tähystys mutta tätä ei varsinaisesti suositeltu oireettomalle koiralle. Jatkossa Dio saa elää täysin normaalia elämää, koiralla paino kurissa ja lihaskunto hyvänä sekä lisäksi niveltukiaineita ja rasvahappoja. Diohan on syönyt noita 1-TDC kapseleita ja Nutrolinia joten näillä jatkamme, tavallinen Nutrolin vaan vaihtuu Nivel Nutroliiniin.



Tää tutkimus ei mennyt vakuutukseen mutta tulipahan taas 350 euron edestä mielenrauhaa. Täytyy pyytää muutamia screen shotteja noista ct-kuvista näytille :) Sitähän ei voi ennustaa, tuleeko tuo kyynärnivel ikinä vaivaamaan Dioa mutta eipä sitä voi varmaksi sanoa terveistä nivelistäkään.

Dio on ollut aika väsynyt tän illan, toivottavasti ei tarvitsisi ihan heti rauhoittaa uudestaan nyt kun kuitenkin tuli vähän reilun viikon välein kaksi rauhoitusta.

Känninen Piio <3

perjantai 5. helmikuuta 2016

Virallista




Tänään tuli Dion lonkka- ja kyynärlausunnot. Lonkat A/A ja kyynärät 0/1. Selkälausunto on vielä tulossa. Toivottavasti maanantain CT-kuvauksen jälkeen ollaan hieman viisaampia tuon kyynärnivelen muutoksen suhteen :)

maanantai 1. helmikuuta 2016

Nobody´s perfect




Ei edes Dio, parhaimmillakin täytyy näköjään olla joku pieni kauneusvirhe. Lauantaina oli siis Dion luustokuvaukset jonne en itse harmillisesti päässyt mukaan. Oma päivä vierähti rattoisasti lähes neljääkymmentä koiraa arvosteltaessa koiratanssikisoissa. Oli muuten melkoinen urakka! Lähdin ennen kasia aamulla ja tulin kotiin siinä yhdeksän jälkeen illalla.

Dion kuvasi Tetti Joutsen Vihdissä. Lonkat, olat, selkä ja polvet olivat priimaa mutta oikeassa kyynärässä oli jotain huomautettavaa. Ainakin nivel oli löysempi ja siinä oli joku muutos. Tämä oli itselle tosi yllättävä löydös sillä Dio ei hetkeäkään ole oireillut etupäätään. Se on kuitenkin juossut Flown kanssa koko elämänsä, rynninyt mustavalkoista päin ja tehnyt äkkijarrutuksia melkoisista vauhdeista. Nähtäväksi jää mitä kennelliitto kuvista sanoo. Koska rtg-kuvasta ei aina saa täyttä kokonaiskuvaa, varasin Diolle ajan Univet Tammistoon CT-kuvauksiin ensi maanantaille. Siinä nivel saadaan kuvattua perusteellisesti ja toivottavasti myös lisäinfoa siihen, mikä tuo muutos on.

Tässä tuo oikea kyynärnivel, muutos näkyy renkulan keskellä.


Vasen kyynärnivel


Eihän yksi rtg-kuva tee oireettomasta koirasta sairasta mutta kyllähän tämä pistää miettimään esim. koiran harrastuksia. Agilityn näen liian rasittavana harrastuksena jos etupää ei ole aivan priimaa. Onneksi Dio ei ole lajia tehnyt kuin muutamia yksittäisiä kertoja. Tämä vahvisti jälleen kerran ajatuksiani siitä, etten kuvaamattomalla koiralla kunnon agilitytreenejä aloita. Dio saa toki juosta ja remuta arjessa juuri niin paljon kuin se haluaa mutta en halua viedä sitä lajin pariin joka pahimmassa tapauksessa polttaa kynttilää molemmista päistä. Se on kuitenkin eri asia jos koira rikkoo itsensä arjessa hyppimällä, juoksemalla ja riekkumalla kuin rikkomalla itsensä harrastuksessa jonne olen sen päättänyt viedä. Jos jostain syystä CT-kuvissa muutos todettaisiin aivan harmittomaksi, voisin miettiä asiaa uudestaan mutta ainakin tällä hetkellä suuntaamme muihin lajeihin.

Tässä vielä muut Dion luustokuvat



Perjantaista lähtien meillä on ollut kyläilijä kun Brego bc tuli hoitoon. Yksi lisäkoira on sujahtanut näppärästi laumaan eikä ongelmia ole ollut, tämä on niin kiltti poika!




Flow ainakin tykkäsi vierailevasta tähdestä.


Kuin myös Dio