maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pääsiäistreeningit


Perjantain pääsiäispupu. Käytiin ruokkimassa Vuokon pupuset. Dio sai odotella koira-aitauksessa sillä se on ihan peto pupu-aitauksen ympärillä.


Lauantaina treenattiin koko päivä. Oltiin varattu porukalla Vanton koirahalli joten 8 tuntia vierähti näppärästi koiratanssin parissa. Itse tosin treenasin ehkä kaikkein vähiten itse lajia koska meillä ei ole vielä mitään uutta musiikkia tai ideaa. Siispä Flow sai tehdä työn alla olevia temppuja. Eteenmenoon otin häiriötä mukaan sillä Flowlla on hankalaa kävellä kohti ihmisiä. Nyt oli hyvä mahdollisuus harjoitella tätä, yksin treenatessa se on hieman hankalampaa. Yritin myös jättää palkkaa näkyville jotta Flown voisi sille vapauttaa mutta siitä aiheutui elämää suurempi jumitus joten jatkamme aikaisempaa palkkaussysteemiä jossa heitän lelun sille. Toki tuota koomaamista, tai lähinnä sen lopettamista, olisi pitänyt treenata jo kauan aikaa sitten mutta koska siitä ei ole ollut sen suurempaa ongelmaa niin olen ollut laiska sen suhteen. Ainoa on, ettei Flowlle voi oikein jättää etäpalkkaa näkyville mutta ihan hirveän montaa kertaa en ole edes tuollaista mahdollisuutta kaivannut.

Eteenmenon ja sivuaskeleiden erottelu toimii aina välillä. Yllättävän hyvin Flow käskyjä kuuntelee, sillähän ei ole tuossa pienintäkään visuaalista apua vaan se joutuu vain luottamaan korviinsa.

Dio treenaili lähinnä kuplan rakentamista. Siis työskentelykuplan. Mä en halua tuollaisiin tilanteisiin viedä vielä hirveästi "sisältöä" kehään ennen kuin Diolla on rento ja häiriötön työskentelytila. Häiriöttömällä tarkoitan siis sitä, että Dio ei reagoi häiriöihin. Dion kanssa tehtiin häiriötreeniä missä Sanna liikkui ympärillä lelujen kanssa ja jutteli Diolle. Tässä Piio yllätti sillä se ei reagoinut kertaakaan häiriöihin! Kupla alkaa siis rakentumaan! Tehtiin myös palkattomuutta ja kehään menoja. Palkat olivat pöydällä mutta Dio ei kertaakaan ennakoinut palkalle menoa vaan kuunteli kehut hienosti kehässä ja siitä mentiin aina hakemaan palkat. Tällaista pitäisi tehdä ihan hirmuisen paljon, aina kun vaan siihen on mahdollisuus. Dio palkkaantuu kehuista hyvin, innostuu niistä aina hyppimään jolloin "paukautan" sitä ilmassa kylkiin. Tää on Diosta eri hauskaa! Pienin askelin alkaa Dion tekeminen näyttämään paremmalta ja paremmalta.

Hippi teki vuorollaan rallya. Oikean puolen seuraaminen on jostain syystä taas huonontunut, Hippi poikittaa siinä nyt entistä enemmän. Ehkä se heel-position treenaaminen hieman sekoitti sillä tein niitä positionvaihtoja paikoillaan missä Hippi saa kääntyä paikoillaan eri positioihin. Nyt se on sitten yhdistänyt nämä kaksi positiota tuollaiseksi nenä polvessa 90 asteen kulmassa ohjaajan-positioksi. Onneksi Vantolla oli peili joten oli helpompi hinkata oikeaa positiota. Ehkäpä unohdamme tuon heel-in hetkeksi.

Sunnuntaina menimme vielä Sannan ja poikien kanssa samaan paikkaan jatkamaan hyvin alkaneita treenejä. Kun kerta vauhtiin päästiin! Flown eteenmenoon tein vähän vauhtia lisää, nythän se on kävellyt ja se on periaatteessa ihan ok mutta kun sen pyytää front-asentoon ja hetsaa siinä hetken mennään-käskyllä niin alkoi tulla vauhtia! Eikä suoritus itsessään kärsinyt, se juoksi ripeämmin eteenpäin mutta pysähtyi pyynnöstä ihan suoraan. Palkan suunta on sille niin vahva, että vaikka hihkaisen sille kehut kesken liikkeen, pysyy sen katse eteenpäin sillä palkka lentää aina sinne. Tämä on kyllä hyvä, Flow ei ole aikoihin kääntynyt katsomaan taaksepäin palkkaa koska tietää sen tulevan nenän eteen anyway.

Videolla ei ole parhaita toistoja mutta jotain kuitenkin!


Iloiset treenaajat


Hipin aihe pysyi samana. Vielä seuraamispaikka hieman vinotti mutta se suoristi ainakin itsensä käskystä ja myös pyöriminen auttoi hakemaan uudestaan suoremman asennon. Toki videolta huomasi, että myös vasemmalla seuraaminen hieman poikittaa ajoittain... Mutta kun on tuollainen pingviinipomppija niin ei vaan voi olla aina korrektissa paikassa.



Dio teki musiikin ignooraamista. Tai siis treenasi, ettei musiikin aloittamiseen tarvitse reagoida. Tätä oon tehnyt olohuoneessa oman kaiuttimen kanssa niin, että Dio odottamaan ja sitten musiikki päälle. Koiran ei tarvitse reagoida ääneen vaan pitää keskittymisen minussa, sen jälkeen vapautan tai pyydän yhden liikkeen. Musiikki on yksi häiriö koiralle mutta siihen ei tarvitse koiran reagoida vaan siitä huolimatta pidetään kontaktia josta tulee palkka. Toinen treeni musiikin kanssa on ollut se, että koira kontaktiin, musiikki päälle ja melkein heti alkaa leikkiminen. Musiikki tarkoittaa siis aina hyvää asiaa mutta vain kontaktin kautta. Nää on tällaisia pikkutreenejä joita on helppo tehdä kotonakin. Hallilla oli toki mahdollista tehdä tätä samaa kehään menojen kanssa. Dio suoriutui oikein mallikkaasti. Se ei reagoi musiikin alkuun vaan pitää kontaktia erinomaisesti. Tähän yhdistettiin myös palkattomuutta ja käytiin kehujen jälkeen hakemassa palkat kehän laidalta. Palkattomuus ei vaikuta Dioon oikein mitenkään, ainakaan näin pienessä mittakaavassa, vaan se lähtee "kehään" aina yhtä innokkaasti "Dio pääsee"-vihjeiden kera vaikkei mulla ole itsellä palkkoja mukana. Kauheasti kaikkea oheistreeniä mitä pitäisi vain tehdä ahkerasti. Varsinkin Dion kanssa. Flown kanssa on päässyt paljon helpommalla ja olen voinut luistaa monista palkattomuus- ja kehätreeneistä. Mutta nyt on taas erilainen koira ja sen mukaan täytyy kehittyminen suunnitella.

Viikonlopun treenit olivat superhyödylliset ja treeni-intoa tuli taas roppakaupalla!

Tänään käytiin lenkillä Suskin ja Katjan kanssa tällaisella kokoonpanolla.


Flow juoksutti shelttejä onnesta soikeana läkähtymiseen asti. Ja sheltit jahtasivat mustavalkoista ihan yhtä intona.









Tänään oli kyllä mitä ihanin keli, kevät on selvästi tulossa. Tosin tää tietää myös kyiden heräämistä, niitä mä en kaipaa lainkaan...




maanantai 21. maaliskuuta 2016

Uusintajuoksut



Viime tiistaina huomasin töissä, että Flow pudottaa verta. Ekana tietysti mielessä kohtutulehdus sillä juoksuista oli se reilu kaksi kuukautta. Katsoin kyllä, että sen värkki oli turvonnut ja vuoto näytti vereltä mutta otin verinäytteet ja F ultrattiin samantien. Verinäytteessä ei muutoksia eikä ultrassakaan ollut mitään löydöksiä joten jostain kumman syystä Flow aloitti juoksut nyt uudestaan vaikka edelliset siis loppuivat vuodenvaihteessa. Ehkä välissä olleet Dion juoksut jotenkin sotkivat mustavalkoisen ajatukset ja hormonit, tiedä häntä. Tällä viikolla F vielä kontrolloidaan ultralla. Ihan varmuuden vuoksi.

Lauantaina Hippi ja Dio olivat lainakoirina junior handlerien valmennustapahtumassa jossa oli aiheena 1-ryhmän koirat. Olin kyllä ohjeistanut, että Hipin kanssa saa olla aika napakkana mutta silti tuli yllärinä miten 6-0 tuo otus veti ekaa handleria. Hippi käyttäytyi kerrassaan huonosti. Se haukkui, tunki taskuun, hyppi ja pomppi. Dio sen sijaan käyttäytyi varsin salonkikelpoisesti. Se esiintyi hienosti ja odotellessa makoili lattialla esittäjänsä vieressä vaikka ahtaassa tilassa oli 16 koiraa. Onneksi toisen handlerin kanssa Hippi oli paljon kiltimpi ja esiintyi jo normaaliin malliin. Diokin jaksoi hienosti koko parin tunnin session vaikka oli siellä yksin vieraiden ihmisten ja koirien kanssa. On se lunki tyyppi.



Eilen hallilla treenailin itsekseni vähän kaikkea, normisetti siis. Halli oli jaettu kahtia väliaidoilla joten pistin alkuun sheltit toiselle puolelle odottelemaan Flown treenin ajaksi. Meni ehkä kaksi sekuntia ja Dio oli puomilla keikkumassa koska sieltä näki paremmin mitä Flow teki. Luonnollisesti tästäkin piti ottaa ensin kuva ja sitten vasta pelastamaan tenava sieltä puomilta :P



Flowlla on ollut ennenkin projektina tuo tassujen nosto mun vierellä mutta se on ollut sille tosi vaikeaa. Tämä liike on ollut tauolla X aikaa ja eilen saatiinkin hieman edistystä aikaan! Edelleen tuo seisaaltaan tassujen nostaminen on vaikeaa mutta ainakin nyt tuli edes yritystä. Ulompaa jalkaa F nostaa korkeammalle mutta nyt palkkasin kaikki nostot, muotoseikkoja ehtii viilaamaan myöhemmin.



Hippi jatkoi käännöstreeniä. Tein noita ohjaaja kohti kääntymisiä. Mietin tuota käskyä ja siinä toimi parhaiten "tässä" joka on ollut sellainen tännepäin-agilitykäsky. Molemmat täyskäännös oikeaan- ja tulppaanikylteissä katseen suunta kertoi Hipille näköjään tarpeeksi hyvin, minne puolelle piti päätyä. Dio oli menossa mukana aiheuttamassa ylimääräistä häiriötä, se kun ei ihan vielä osaa vuoroaan odottaa. Ehkä joskus.



Dion treeniä ei ole videolla mutta sen kanssa tein seuraamisen temponvaihtoja. Juoksuosuudet aiheuttavat pomppufiilistä, hidas menee paremmin. Juokseminen täytyi aloittaa asteittain niin sai palkattua maassa pysyvistä kintuista helpommin. Miten niin sheltit ovat hieman taipuvaisia tuohon pompahteluun? Tai sitten mä jotenkin yllytän niitä siihen.

sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Sunnuntai-illan treenit


Tänään treeneissä tehtiin enimmäkseen rallya ja temppuja. Hipin kanssa treenailin käännöksiä. Tosin en oo ihan varma mitä käännöksiä nuo on mutta tulipahan treenattua. Joitan puolenvaihtokäännöksiä lienevät. Noin muuten oikean puolen seuraaminen on hieman hajonnut, Hippi on alkanut siinä poikittamaan aika urakalla. Tuo poikittamnen paheni kun aloin treenaamaan oikealta puolelta eteentuloa, vissiin Hippi sitten ennakoi sitä. Tai jotain muuta. Tähän tarvitsee ottaa ryhtiliike nyt keväällä jotta päästäisiin ehkä kesällä kisaamaan.



Dio sai tehdä saksalaisia täyskäännöksiä. Tarvitsee vielä pienen käsiavun mutta muuten menee ne ihan kivasti. Tosin huomasin jälkeenpäin, että olin taas treenannut ilman hihnaa vaikka se nimenomaan olisi oleellista mikäli tuon kanssa jossain vaiheessa menisi alokasluokkaan. Mutku se hihna on niiiin hankala... Pyörähdys on saatu myös toimimaan, tosin siihenkin tarvitsee vielä pientä käsiapua mutta vastahan Dio tuon suunnan pyörimisen oppi.



PotilasFlow sai tehdä ajattelutreeniä. Tosin ei ole tänään enää ontunut mutta saa silti olla vielä jonkin aikaa saikulla. Palkkailin namilla front-asentoa ja erilaisia liikkeitä siinä. Flowlla on välillä vaikea muistaa, että frontissa kuuluu katsoa vain eteenpäin, ei saa kuikuilla taaksepäin. No joo, onhan se vaikea liikekin. Nyt Flow kykeni myös tekemään sivuaskeleita frontissa. Nää on ollut sille vaikeita, on ihan jäätynyt jos oon niitä pyytänyt. Nyt kuitenkin joku lamppu syttyi ja saatiin onnistuneita toistoja. Flow pystyi myös erottelemaan eteenpäin kävelyn ja sivuaskeleet. Ihan puhtaat nuo sivuaskeleet eivät vielä ole mutta pääasia, että pystyi tarjoamaan jotain sivusuuntaista! Hippi oli muuten hiipinyt meidän taakse kikkailemaan samoja juttuja. Pikku pelle.





lauantai 12. maaliskuuta 2016

Voihan kolmijalkaisuus




First things first, Flow valittiin kolmannen kerran koiratanssin maajoukkueeseen! Hain vain PM-kisapaikkaa ja sen me saimme. Ruotsiin käy siis tie loppuvuodesta. Vielä ei ole tarkempaa tietoa milloin tai missä kisat ovat mutta uskoisin niiden olevan joulukuussa Ruotsin voittaja-näyttelyn yhteydessä. Voin toki olla väärässäkin. Kolmas kerta maajoukkueeseen ja koira on nyt neljä vuotta, ei paha!

Tylsempi asia on se, että Flow oli tänään aamulla näppärästi kolmijalkainen. Rallytokokisat jäivät siis harmillisesti väliin. Toki harmillisempaa on tuo ontuminen, ilmeisesti Flow loukkasi eilen metsässä itsensä kun oltiin Vuokon kanssa rämpimässä pimeässä metsässä. Pienellä aamulenkillä jalka selvästi vertyi ja ontuminen hävisi lähes kokonaan mutta aina kun Flow nousi kotona makuulta, ontui se tosi pahasti vasenta etujalkaa. Kävin varpaat ja kynnet läpi eikä niissä ollut mitään vaurioita havaittavissa. Ei muuta kuin kipulääkettä koiralle ja lepoon.

Sheltit pääsivät siis kahdestaan pidemmälle lenkille kun Flow-parka jäi kotiin luuta syömään. Dio yritti samanlaista härkkimistä Hipin kanssa kuin mitä se tekee Flown kanssa mutta Hippipä ei omaa samanlaista pinnaa kuin mustavalkoinen. Tuli aika reipasta noottia pikkuriiviölle. Ilmeistä päätellen Hipin auktoriteetti menee vielä läpi Diolle.







Se on Hipin leikit ja Hipin säännöt.

Toivottavasti tuo Flown jalka paranee nopeasti. Toki jos alkuviikosta vielä oireilee niin menee kuvattavaksi mutta uskoisin itse enemmän lihasrevähtymään koska oireilu helpottaa kävellessä. Nyt pitäis vaan pitää koira hihnassa jonkin aikaa, tää on aina se haastavin osuus.



sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Rallytreeniä

Villi-Piio


Viikko mennyt vauhdikkaasti. Ei sillä, että me oltais mitään ihmeitä tehty. Tai no, oon mä joutunut vähän uusia asioita opettamaan koirille. Lueskelin rallyn kylttejä ja totesin, ettei Flow osaa kiertää mua vastapäivään ja sitä taitoa se saattaisi tarvita ensi lauantain kisoissa. Ei muuta kuin tuumasta toimeen. Opetin tätä houkuttelemalla mutta se olikin mustavalkoiselle haasteellista, yritti tarjota kaikkea mahdollista muttei vahingossakaan mun kiertämistä. Flowlle toi houkuttelu ei oo paras tapa opettaa asioita. Ollaan kuitenkin päästy eteenpäin muutamien ahaa-elämysten jälkeen ja nyt Flow erottelee jo kohtuullisen hyvin eri kiertosuunnat suullisella käskyllä.

Diolle opetin toiseen suuntaan pyörimisen. En oikein tiedä miksi en ole tätä aikaisemmin opettanut, jostain syystä se on vain jäänyt. Ja kun sen myötäpäivään pyörimisestä on tehnyt tarpeeksi vahvan, oli toinen suunta tietysti hyvin hankala. Dio lähti myös tosi helposti peruuttamaan jalkojen väliin kun yritin kädellä ohjata, näissä kahdessa tempussa oli vähän liian samanlaiset käsiavut. Mutta tattadaa, nyt Dio osaa pyöriä molempiin suuntiin, työvoitto! Miten näin yksinkertaiset asiat olivatkin niin hankalia opettaa? Tässä näki taas sen, että kaikki temput olisi hyvä opettaa molempiin suuntiin suht aikaisessa vaiheessa. Nyt kun yhdet suunnat olivat hyvinkin vahvoja, oli toiset suunnat paljon vaikeammat.

Flowsta on muuten juttu uudessa Meidän Koira-lehdessä. Ihan hyvä teksti vaikka haastattelu tehtiinkin puhelinhaastatteluna.


Tänään kyllästyin sheltikkeiden tursuaviin tassukarvoihin ja ei kun tuumasta toimeen. Lähtötilanne Hipillä oli tämä, melkoiset tursakkeet. Näillä keleillä huopatossutassut eivät ole pahemmin haitanneet mutta kohta alkavat kurakelit antoivat idean tassukarvojen karsimiseen.


Tässä toinen jo siistittynä. Diolla oli tilanne lähes identtinen joten melkoinen kasa karvaa saatiin kahdeksasta tassusta leikeltyä. Vielä pitäisi molempien hippitukat siistiä mutta mä aktiivisesti välttelen korvakarvojen leikkelyä kun en sitä kunnolla osaa.


Tänään treeneissä hinkattiin rallytokoa. Mun treeni-into kulkee aikalailla käsi kädessä sen mukaan mitkä kisat ovat tulossa :P Flown kanssa testailin voittajaluokan uusia asioita. Selän takana puolen vaihto pitää opettaa kokonaan käskylle, ei oikein onnistunut millään olemassa olevalla käskyllä. Kolmen askeleen peruutus onnistuu ihan ok, kunhan muistan antaa pienen "puolipidätteen" ennen kun lähden itse peruuttamaan. Erilaiset käännökset onnistuivat vanhoilla taidoilla, samoin oikealla puolella tehtävät asiat tuntuisivat olevan Flowlle ihan ok. Näin eri lajit tukevat toisiaan, koiratanssi-taustalla pääsee rallyssa hyvin pitkälle.

Hippi ja Dio saivat myös rallyilla. Hipin kanssa on vielä aika paljon tekemistä voittajaluokan kanssa, sille pitäisi myös opettaa tuo vastapäivään ohjaajan kierto ja takana seuraamispuolen vaihdot. Oikealla puolella seuraamisessa on alkanut hieman poikittaa joten sitäkin pitäisi saada taas suoristettua. Eteentulo on myös hieman unohtunut, Hippi korjaa mielellään paikkaa ihan itsekseen tuhanteen kertaan ennen kun on kissaa ehtinyt sanomaan. Tämä on tietysti vähän huono asia sillä -10 pamahtaa heti kun asentoa korjataan. Hippi palaili treenaamaan taas peruasioita eli sillä on yksi mahdollisuus onnistua josta joko saa palkan tai ei, asentoa ei saa korjata. Ei muuten ole mitenkään helppo treeni härväävälle hippiäiselle.

Dio teki pujotteluja ja spiraaleja koska olin reippaasti kaivanut tötteröt esille! Merkit eivät tuottaneet ihmeempää häiriötä, hyvähyvä. Dion kanssa pitäisi treenata vielä suora maahanmeno ja koiran kiertäminen kuntoon niin ehkä pääsisi kisojakin kokeilemaan piakkoin. Muut liikkeet ovat suurimmalta osin hanskassa. Paitsi se hiton hihna! Sen kanssa temppuilu on kyllä niin hanurista mutta se on enemmän ohjaaja kuin koiran ongelma. Tänäänkin unohdin kokonaan treenata hihnan kanssa, se vaan aina unohtuu. Nyt muuten kun saatiin tuo toisen suunnan pyöriminen kuntoon, onnistui se myös seuratessa joten avoimen luokan pyörähdys on hallussa.